Egy hazában: Egy nyár, Pag szigetén

A június 10-i adás tartalmából.
 

Az elmúlt hétvégén tartották az Europassió Szövetség 34. kongresszusát Budaörsön, ahol Pünkösdtől Úr napjáig naponta adták elő a Budaörsi Passiót hivatásos színészek budaörsi amatőrökkel együtt magyar és német nyelven. Az előadást a találkozóra érkezett vendégek is megtekintették, előtte beszélgetett Gerner Éva a rendezvény főszervezőjével, a Budaörsi Passió Szövetség elnökével, Ritter Imre országgyűlési képviselővel.

Több mint 400, horvát nyelvet tanuló általános iskolai diák és gimnazista tölt egy hetet nyáron az Országos Horvát Önkormányzat által fenntartott horvátországi, Pág szigeti oktatási és üdülési központban – számolt be műsorunknak Muityné Molnár Éva, az Önkormányzat oktatási referense. (Pavlekovics András)

Nemzetiségi Kispályás Labdarugótornát rendez június 16-án, a fővárosi 10. kerületi Szerb, Bolgár és Görög Önkormányzat. A részleteket Szabó Bogdántól a helyi szerb önkormányzat elnökétől halljuk. (Mándity Predrág)

Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes szegedi látogatása alkalmával közölte: a hivatal igyekszik feltérképezni a nemzetiségi pedagógusokkal kapcsolatos hiányosságokat. A burgaszi Pancso Vladigerov Nemzeti Zene- és Előadóművészeti Iskola bolgár, lengyel és magyar diákokból álló nemzetközi vonósegyüttese ad koncertet ma délután 5 órától Budapesten, a Bolgár Kulturális Intézetben. Emlékünnepséget rendez június 16-án a Fővárosi Szlovák Önkormányzat a Zalavári Történelmi Emlékparkban található Szent Cirill és Metód emlékműnél. Június 15-én és 16-án tartják a budapesti Millenárison a főváros 2-ik kerületének fesztiválját. Második alkalommal rendezi meg július 21-én a Dunamenti Halfesztivált Mohács német nemzetiségi önkormányzata.

Regionális kirendeltségek híján, az évekkel ezelőtt bevezetett megyei látogatásokat folytatva, az Alapvető Jogok Biztosának nemzetiségi jogok védelmét ellátó helyettese a héten a Csongrád megyében működő települési és megyei nemzetiségi önkormányzatok, valamint civil szervezetek képviselőivel folytatott megbeszéléseket. A látogatások tapasztalatairól Szalayné, Sándor Erzsébetet Rádity Milenkó kérdezte.

A pécsi Belvárosi Általános Iskola tanulói nemrégiben A Nemzetek napjai elnevezésű projektnapok keretén belül tanulhattak az Európai Unió tagországairól és a két évente rendezett nemzetiségi nap keretein belül megmutatthatták: mi mindent sajátítottak el a nemzetiségi oktatásnak köszönhetően. Schulteisz Gábor a német munkaközösség vezetőjét, Horváth Ágnest kérdezte az intézményben folyó munkáról.

A pest megyei Csömör hagyományos búcsúján ez alkalommal a szlovákiai testvértelepülés, Ürmény volt a vendég. Kétnyelvű, szlovák-magyar szentmisével kezdődött az ünnepség, melyen megemlékeztek a két község együttműködéséről. A szlovák település küldöttsége szőlőtőkékkel érkezett, amelyeket a nap során el is ültettek, majd művészeti csoportok szórakoztatták a közönséget. Szabó Erzsébet, a helyi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke műsorunknak elmondta, hogy sikerült megalapítaniuk a Furmicska néptánccsoportokat, és már az óvodában is tanítják játékos formában a kicsiknek őseik nyelvét. Hrubonová Iveta mikrofonja előtt a település gazdag szlovák programjairól is beszélt.

Pénteken rendezték Gyulán a 26. Perinita Fesztivált, amely a magyarországi román gyerekek és fiatalok egyetlen és legfontosabb hagyományőrző találkozója. Az Országos Román Önkormányzat szervezésében, a nemzetiségi iskolák néptánccsoportjai minden évben elmennek a Román Kulturális Központba, hogy bemutassák legújabb koreográfiáikat, így történt ez az idén is. Bauer Ádám összeállítása.

A szalántai születésű Vanyúr Arnold gyermekkora óta imádja a labdarúgást. Szülőfalujában nagy hagyománya van ennek a sportágnak. Arnold játéka és kitartása az évek alatt párosult a nagyfokú profizmussal, de ami még érdekesebb, hogy nagyon komoly mez-kollekcióval is büszkélkedhet. Ezeket a relikviákat személyesen gyűjtötte össze világhírű horvát válogatott játékosoktól. Füri Tamás beszélgetett vele.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – június 10., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább