Közelről: A labdarúgó-vb informatikai kockázatai

A június 6-i adás tartalmából
 

Tegnap volt 135 éve, hogy elindult az Orient Express első járata, hivatalosan azonban csak októberben avatták fel a járatot. A menetidő 3 éjszaka és két nap volt, a luxusszerelvény pedig 3000 km-es távolságot tett meg. A vonat egy mozdonyból, két poggyászkocsiból, két hálókocsiból és egy étkezőből állt. Az Orientet pedig a Nemzetközi Vasúti Hálókocsi Társaság üzemeltette. Az Orient ma is rendszeresen közlekedik, de ma már másról szól, mint 1977 előtt. A szerelvény évente 3-4 alkalommal Budapestre is begördül. Szendrei Andrást, a MÁV Nosztalgia nyugalmazott igazgatóját hallhatják.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

A következő felvétel pedig egy másik legendás expresszen készült, a Transszibériain. A fiatal videóblogger végigjárja a szerelvényt és a harmadosztályú hálókocsiktól egészen a luxuswagonokig megy, a vonat minden egyes különleges részét igyekszik megmutatni. Ez a világ leghosszabb vasútvonala, a forgalom 115 évvel ezelőtt indult el rajta. A vasútvonal megnyitásakor a szerelvényeket a Bajkál-tavon még vasúti komp segítségével juttatták át. Ma is rengetegen használják az expresszt, de itt nem minden a luxusról szól.

Hallgassa meg!

Ünnepeltek a miskolci háziorvosok. A rendszerváltás után sorra jöttek létre a szakmai egyesülések. Ma már kevés van az országban, de a miskolciak most ünnepelték a 25. évfordulójukat. Létrejttükkor a cél az érdekképviselet volt, ma tapasztalatcserére alkalmas közeg, egymás segítése a cél. B. Tóth Erika arról is kérdezte a miskolci orvosokat, hogy mi tartotta őket évtizedeken át a praxisukban.

Hallgassa meg!

Új helyszínen, az egri Eszterházy téren és a Líceum udvarán rendezik meg az idei 39. Kaláka Fesztivált. A programsorozat csütörtökön kezdődik verskoncerttel, Egerszalókon. A június 28 és július 1. között zajló fesztiválon három napon át egymást követve lépnek föl a változatos irányzatot és stílust képviselő zenekarok. Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

A labdarúgó-vb informatikai kockázataira figyelmeztetnek kiberbiztonsági cégek, a Kaspersky Lab és az ESET. A társaságok szerint, mint minden más nemzetközi érdeklődésre számot tartó tömegrendezvény, a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság is több lehetőséget kínál a csalások és kibertámadások legkülönbözőbb formáinak.

Hallgassa meg!

A Párisi nagyáruház helyén nyílt meg a napokban az Andrássy Élményközpont. A tudományos játszótér elsősorban gyerekeknek kínál interaktív programokat, az élményközpont első kiállítása a Future Park című tárlat, ami Európában Magyarországon látható elsőként. Illés Gabriellával az élményközpont munkatársával beszélgetett Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Legalább 75 ember életét vesztette, 192-en pedig eltűntek, miután vasárnap kitört a Fuego vulkán Guatemalában. Több települést is vulkanikus törmelék lepett el. A tűzhányó vasárnap lépett működésbe. Eddig több mint háromezer embert menekítettek ki a vulkán közelében fekvő városokból, és a hatóságok azt tanácsolták a lakosoknak, hogy maszkkal védekezzenek a hamu ellen. A mentési munkálatokat kedden akadályozta, hogy a tűzhányó ismét aktivistást mutatott. A Guatemala déli részén, Guatemalavárostól mintegy 40 kilométerre délnyugatra fekvő Fuego vulkán az ország legaktívabb tűzhányója. Általában ilyenkor kerül a figyelem középpontjába a geológusok munkája.
A Földet a lemeztektonika teszi élő bolygóvá a naprendszeren belül. A lemez tektonika lényege, hogy a külső ridegebb övezet, a litoszféra, „úszik” az alatta lévő képlékenyebb asztenoszférán. Több mint 50 évvel a modern lemeztektonikai elmélet megszületése után még mindig erősen megoszlanak a vélemények, hogy ezt a nyilvánvalóan különböző tulajdonságot mi okozza. Ennek megismeréséhez, a Pannon-medence alatti mélységek kőzettani és geofizikai vizsgálatát hívta segítségül Kovács István János és csapata, akik sikeresen pályáztak a Lendület programban. Gödöllei Anna kérdezte a geológust, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet tudományos munkatársát.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – június 6., szerda, 15:35

Szerkesztő-műsorvezető: Kránitz Balázs
Gyártásvezető: Guzsaly Ilona
Hangmester: Garamvölgyi Károly
Munkatárs: Lajer Rita

Tovább a műsoroldalra  >>>

Olvasson tovább