×

Domovina: Kiskőrös 300.

A június 11-i adás tartalmából

2018 pünkösdjével kezdődött meg Kiskőrösön a város szlovák újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából szervezett „Kiskőrös 300.” című rendezvénysorozat.
Wattay János és István, a kiskőrösi pusztaság tulajdonosai 1718. május 19-én írták alá a vidék újratelepítéséről szóló okiratot. Szlovák családokat telepítettek be Hont, Nógrád, Túróc és Liptó vármegyéből. A Városalapítók Napjához különleges látogatók is csatlakoztak. Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke, és szlovák kollégája, Andrej Danko együtt kereste fel az alföldi várost.
A 300. születésnapra a helyi evangélikus templomon, amelyben Kiskőrös leghíresebb szülöttét, Petőfi Sándor költőóriást is keresztelték, domborművet helyeztek el.Az első szlovák telepeseknek emléket állító alkotást az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta és Széri – Vargha Géza szobrászművész teremtő fantáziája keltette életre.
Andrej Danko és Kövér László közösen látogatott el a kiskőrösi szlovák születésű Petőfi Sándor, a magyar és a világirodalom költőóriásának szülőházába is.
Május 20-án, vasárnap Kiskőröst ismét megtöltötték a hagyományos Országos Rétesfesztiválra ezerszámra érkező vendégek. A helyi szlovák szervezetek tagjaira ismét rengeteg munka, s persze azért szórakozás is várt…

szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert

Tartalmas szórakozást kívánunk!

Domovina – Duna – Június 11., hétfő, 7:10
Ismétlés aznap 17:00-tól a Duna World-ön!

Videó ajánló

Olvasson tovább