Román nemzetiségi műsor - 23. hét

A június 4-10. közötti adások tartalmából
 

Június 4., hétfő:
– Hírek, sporthírek
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádió
– A 2017-2018-as iskolai évet értékeli Czeglédiné Gurzó Mária, a gyulai román gimnázium igazgatója.
– Június 7-én rendezik meg Gyulán, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségének szervezésében, az első olyan komolyzenei versenyt, amelyre zeneiskolát végző fiatalok jelentkeztek. Az ötletadó Ruzsa Ritával, az MRKSZ alelnökével beszélgettünk.
– „Poveşti de viaţă, viaţă de poveste” – népzenei műsor – Zoe Fuicu, Temesvári Rádió – meghívott vendég Ioan Lasca világosi fitoterapeuta, aki megalkotta a 100 gyógynövényből összeállított „Kárpátok bitterét”.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Június 5., kedd:
-Hírek
-Kalendárium: válogatás a június 5-én történt érdekesebb eseményekből
-Népi kalendárium
-Szombaton (június 2-án) voltak a ballagási ünnepségek az eleki óvodákban. Beszélgetés Bágy Györggyel, a román önkormányzat elnökével, aki részt vett az ünnepségeken. Az önkormányzat nem rég vett játékokat az óvodáknak.
-Legendás helyek Romániában: A Tordai-hasadék. Mészkő-hasadék a Torockói hegységben, nem messze Torda városától. 1938 óta védett terület.
-Május végén volt a pusztaottlakai Román Ortodox Templom Védőszentjének az ünnepe.
-„Storymania” c. sorozat: „Itália, művészet, Mediciek”

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Június 6., szerda:
-Az elmúlt hét végén mutatta be a közönségnek a Méhkeréki Baptista Gyülekezet a A Méhkeréki Baptista Gyülekezet fényképes krónikája című kötetet. Beszél: Petrica Cretu – lelkipásztor.
-Június 6-án történt események…
-Szurkolók klubja. Vendég: Florin Olteanu
-Népi kalendárium (ism.)

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Június 7., csütörtök:
lapszemle, a Foaia eheti tartalma
gyulai aktualitások
Szombaton mutatták be Méhkeréken a helyi baptista gyülekezet elmúlt hatvan éves történetét bemutató albumot. A kiadványról a két szerkesztővel, Mihaela Bucinnal és Ruzsa Györggyel beszélgettünk.
Népi kalendárium
Bibliai történetek

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

Június 8., péntek:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin/Román Regionális Rádió
– A „Muharay Elemér” Népművészeti Szövetség idén is megrendezi Szentendrén a „Hagyományaink vendégségben” c. találkozót, amelyre meghívást kaptak az eleki hagyományörzők is. Beszélgetés Bágy György együttesvezetővel.
– Az EUNIC Hungary (a Magyarországon Működő Kulturális Intézetek Hálózata) HaHó Európa összefoglaló néven május 9. – június 9. között, különböző budapesti helyszínen, egy sor rendezvénnyel ünnepli az Európai Kulturális Örökséget. Június 2-án a Budpesti Román Kulturális Intézet az EUNIC Hungary-val közösen a Fonó Budai Zeneházban szervezte meg, első alkalommal, a Nemzetközi Táncház Maratont. Egy színpadon találkoztak Románia, Magyarország, Szlovákia és Bulgária zenészei és néptáncosai. Románia képviseletében a kolozsvári Máramarosi Egyetemisták Néptánccsoportja hagyományos máramarosi táncokat mutatott be, a zenét pedig Ştefan Petreuş, Andrei Petreuş és Ioan Chindriş máramarosi román hagyományos népzenét játszó és éneklő parasztcsalád szolgáltatta. Elekes Gabriella riportja
– Kulturális programajánló – Agneta Nica/Temesvári Rádió
– A román sportélet nagyjai – Corneliu Ion céllővő/ Román Rádió Iași-i Stúdió
– Izvoraşul – néprajzi magazinműsor – meghívott vendég: Domnica Trop népdalénekes (2. rész) /Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádió

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Június 10., vasárnap:
Vasárnapi ismétlés – részletek a héten elhangzott riportokból:
– A 2017-2018-as iskolai évet értékeli Czeglédiné Gurzó Mária, a gyulai román gimnázium igazgatója.
– Június 7-én rendezik meg Gyulán, a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségének szervezésében, az első olyan komolyzenei versenyt, amelyre zeneiskolát végző fiatalok jelentkeztek. Az ötletadó Ruzsa Ritával, az MRKSZ alelnökével beszélgettünk.
– Szombaton (június 2-án) voltak a ballagási ünnepségek az eleki óvodákban. Beszélgetés Bágy Györggyel, a román önkormányzat elnökével, aki részt vett az ünnepségeken. Az önkormányzat a közelmúltban játékokat vásárolt az óvodáknak.
– A „Muharay Elemér” Népművészeti Szövetség idén is megrendezte Szentendrén a „Hagyományaink vendégségben” c. találkozót, amelyre meghívást kaptak az eleki hagyományörzők is. Beszélgetés Bágy György együttesvezetővel.
– Az EUNIC Hungary (a Magyarországon Működő Kulturális Intézetek Hálózata) HaHó Európa összefoglaló néven május 9. – június 9. között, különböző budapesti helyszínen, egy sor rendezvénnyel ünneplte az Európai Kulturális Örökséget. Június 2-án a Budpesti Román Kulturális Intézet az EUNIC Hungary-val közösen a Fonó Budai Zeneházban szervezte meg, első alkalommal, a Nemzetközi Táncház Maratont. Egy színpadon találkoztak Románia, Magyarország, Szlovákia és Bulgária zenészei és néptáncosai. Románia képviseletében a kolozsvári Máramarosi Egyetemisták Néptánccsoportja hagyományos máramarosi táncokat mutatott be, a zenét pedig Ştefan Petreuş, Andrei Petreuş és Ioan Chindriş máramarosi román hagyományos népzenét játszó és éneklő parasztcsalád szolgáltatta. Elekes Gabriella riportja
– Legendás helyek Romániában – szabó Zsolt lektor sorozata: A Tordai-hasadék – mészkő-hasadék a Torockói hegységben, nem messze Torda városától. 1938 óta védett terület.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább