×

„A televízió nagyon fontos felület a klasszikus zene számára”

A Virtuózok döntőjében a zsűri eredményhirdetését megelőzően játszotta el Andreas Ottensamer Mozart klarinétversenyének második tételét. A nemzetközileg elismert osztrák-magyar klarinétművészt, a Berlini Filharmonikusok szólistáját arról kérdeztük, hogy szerinte összebékíthetők-e a klasszikus zene és a televízió némileg eltérő szakmai szabályai, valamint, hogy karrierje kezdetén elindult volna-e egy hasonló versenyen, mint a Virtuózok.
 

A Virtuózok a koncerteken és fesztiválokon túl egyedi bemutatkozási lehetőséget nyújt ifjú zenészeknek. Ön szerint lehet-e harmonikus a televízió és a klasszikus zene együttműködése egy tehetségkutató műsorban?

Azt gondolom, hogy a televízió nagyon fontos megjelenési felületet tud nyújtani a klasszikus muzsika és a zenészek számára. Egy sikeres tévéműsor ugyanis nagyszerű eszközként szolgálhat arra, hogy a nézők érdeklődését felkeltse a még kevésbé ismert zenei értékek iránt. Természetesen az sem kétséges számomra, hogy a találkozást, az élő koncertek „valódi” élményét semmi sem tudja pótolni. Viszont a televíziós tehetségkutató műsorok, mint például a Virtuózok, arra adnak kitűnő lehetőséget, hogy a készülékek előtt ülő, a klasszikus zene világát még talán kevésbé ismerő nézők is belepillanthassanak ebbe a szférába és megszeressék azt.

Mit gondol, a karrierje kezdetén ön elindult volna-e egy hasonló televíziós tehetségkutató műsorban?

Erre hirtelen nem tudom a választ, azt viszont tudom, hogy nagyon komoly erőfeszítéssel jár a felkészülés egy hasonlóan igényes megmérettetésre. Ezért is szeretném ezúton is őszinte tisztelemet kifejezni azon fiatalok iránt, akik vállalták ezt, és immár a döntőben mutatták be a zsűrinek és a nézőknek tudásukat. De hogy a kérdésére is válaszoljak: azt gondolom, hogy ha az én tinédzserkoromban lett volna egy, a Virtuózokhoz hasonló televíziós bemutatkozási lehetőség, akkor talán megfontoltam volna, hogy versenyzőként kipróbáljam magam.

Mire gondol ön, amikor azt hallja, hogy valaki virtuóz?

Ezt a szót gyakran csak arra használják, hogy a nagyon gyors játékot jellemezzék vele. Ez a leegyszerűsítés azonban nem igazságos. Ha valakire azt mondják, hogy virtuóz, számomra ez inkább azt jelenti, hogy ez az ember tökéletesen uralja a hangszerét, sőt, még azt a helyzetet is, amelyben a hangszerével éppen van. Így egy virtuóz muzsikus vagy egy virtuóz személy korlátlan szabadsággal és a külső szemlélő számára látszólag végtelenül könnyedén tudja az eseményeket a saját kedve szerint, de mások örömére formálni. Ez szerintem a valódi virtuozitás.