Egy hazában: A szekszárdi Prantner pince

A június 3-i adás tartalmából.
 

Szegeden június 7-én kezdődnek a 89. Ünnepi Könyvhét rendezvényei. A Somogyi Könyvtárnak köszönhetően bemutatkoznak a Szegeden működő nemzetiségek is, közöttük a helyi szerbek június 10-én, vasárnap délelőtt 10 órától a Dugonics téren. Rusz Borivoj, a Szegedi Helyi Szerb Közösség elnöke. (Mándity Predrág)

A budapesti Tabán Szerb Folklór Egyesület idén is megrendezi a hagyományos Tabán estet. Az együttes, amely 1994-ben alakult azzal a céllal, hogy megőrizze és előadja a hagyományos táncokat, népdalokat, június 9-én lép fel és ezúttal is újdonsággal várja a néptánc szerelmeseit – mondta el műsorunknak Vukovits Dusán, az Egyesület művészeti vezetője. (Mándity Predrág)

A Rákóczi-szabadságharc idején és az azóta eltelt évszázadokban a ruszin nép bizonyította, hogy a mindenkori Magyarország számíthat rá, a ruszinok a magyar nemzet fontos és hűséges alapkövei – jelentette ki az Országgyűlés nemzetiségi szószólója Egerben. A tarjáni németek háromszáz éves kultúrája ismerhető meg a nemrégiben felavatott nemzetiségi tanösvényen. Budaörsön rendezték a héten az Europassió 34. Kongresszusát, amelyen 13 országból 41 passió színjátszóhelyének küldöttei vettek részt. A szerb néptáncé és a balkáni muzsikáé lesz a főszerep a 23. Kalászi Vigasságok első napján. A GULÁG-GUPVI Emlékévben készült filmek Pécs-Baranyai bemutatóját tartják június 6-án délután fél öttől a pécsi Uránia Moziban. A gyulai Román Kulturális Központban rendezik a Perinica-körök 26. Országos Fesztiválját, június 8-án. A Fővárosi Horvát Önkormányzat június 9-én labdarúgótornát rendez In Memoriam Stipan Pancic elnevezéssel.

A deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület egy magyar-szerb uniós pályázat segítségével alakította ki a helyi Szent Száva Kulturális, Oktatási és Hitéleti Központ emeleti részét. A Folk-kultur program által a deszki szerbek számos új helységgel gazdagodtak, amelyek otthont adnak a néprajzi és művészeti programjaikkal kapcsolatos munkájuknak. Nemrégiben adták át és szentelték fel ezt az új épületrészt. Adamov Csedomirral, a munkák kivitelezőjével, a helyi Szerb Önkormányzat és Egyházközség elnökével, valamint Brczán Krisztiforral, az egyesület elnökével Mándity Predrág beszélgetett.

Június 18-tól 22-ig a budapesti Gozsdu Ortodox Kápolna ad otthont a 7. ikonfestő tábornak. A fiataloknak rendezett egyházművészeti képzést az Ortodox Nők Egyesülete szervezi, a fővárosi, 11. kerületi román önkormányzat támogatásával. Mint minden évben, a gyerekeket Koszmin Pop zsákai lelkipásztor vezeti be az ikonfestészet rejtelmeibe. Hogy milyen világ tárulhat fel ezzel idén is a fiatalok számára, azt egy korábbi tábor hangulatának felidézésével mutatja be Kaupert Júlia, aki először Pop atyát kérdezte.

Szlovák Nemzetiségi Óvodapedagógiai Napot rendezett Mogyorósbányán a Komárom-Esztergom megyei Szlovák Önkormányzat. A helyi óvoda látta vendégül a környező szlovák nemzetiségi intézmények pedagógusait, vezetőit és nemzetiségi képviselőket. Dózsa Zenta először a megyei Szlovák Önkormányzat elnökhelyettesét, Árendás Zoltánnét, majd Szilágyiné Suba Éva koreográfust, és Babocsai Istvánnét, az óvoda vezetőjét kérte mikrofon elé.

A magyarországi németek híresek borászati hagyományaikról. Ezek mindmáig generációról-generációra szállnak. A szekszárdi Prantner pince is voltaképpen családi vállalkozás, amelynek egyik bora legutóbb a hazai németek országos borversenyén is díjat nyert. Arnold Krisztina a család fiatal tagjával, a 25 éves Prantner Gergellyel beszélgetett.

Az elmúlt vasárnap a horvátországi Velikán mutatkozott be a Budapesti Horvát Hagyományőrző Együttes. A Pozsega-Szlavónia Megyében lévő település ismert a nemzetközi folklórfesztiváljáról, amelyen rendszeresen fellépnek a horvátországi hagyományőrzők mellett a Vajdaságból, Bosznia-Hercegovinából, Romániából és természetesen Magyarországról érkezett táncosok is. Az idei, 28. fesztivál ismét sok érdeklődőt vonzott a faluba, ahol 9-ik alkalommal megtartották a Leghosszabb étellel és itallal megterített asztal című, gasztronómiai rendezvényt is. Pavlekovics András a budapesti hagyományőrzők vezetőjét, Ispánovity Évát kérdezte, először a fesztivál elnevezéséről.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – június 3., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Olvasson tovább