Egy hazában: Ortodox Pünkösd

A május 27-i adás tartalmából

Újvidéken ülésezett a Régióban Élő Szerbek Állandó Konferenciája. A nyolc országból érkező szerb képviselők a tanácskozás végén vezetőséget választottak. A jövőben társelnökök irányítják a szervezetet: a montenegrói Momcsilo Vukszánovity, és Alexov Lyubomir, magyarországi szerb parlamenti szószóló.

Több magyarországi nemzetiség ortodox vallású közösségei ma ünneplik a Pünkösdöt. A hazai románok körében is lényeges eleme az ünnepnek a hagyományok követése – mondja Bekán Aurél, magyarcsanádi román ortodox lelkipásztor.

A fennállásának 70. évfordulóját ünneplő deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesületet kiemelkedő munkája elismeréseként dícsérő oklevéllel tüntette ki a Szerb Külügyminisztériumon belül működő Határon Túli Szerbek Hivatala és a Szerbiai Kulturális és Művelődési Közösség. Az elismerést Belgrádban vette át az egyesület vezetője, Brczán Krisztifor.

A Magyarországon élő nemzetiségi hagyományok, kultúra és emlékezet megőrzése a nemzeti hovatartozás elengedhetetlen tartozéka – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője, pénzügyminiszter pünkösdvasárnap, az óbuda-hegyvidéki Jézus Szíve Kápolna felújított harangjának felszentelését követően. Mintegy kétszáz résztvevővel zajlott május 18-án a 14. országos német nemzetiségi szavalóverseny döntője. Az Országos Horvát Önkormányzat rendezésében délelőtt a pécsi Miroslav Krleza horvát oktatási központ aulájában ünnepélyesen elhelyezték a város 1722-ben alapított horvát iskolájának eredeti emléktábláját. Ma tartják a mohácsi Szerb Búcsút. Bunyevác napot rendez június 2-án Katymár Községi Önkormányzata és a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat.

Ahogyan legutóbbi adásunkban hírül adtuk: a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága első ülésén a testület meghallgatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter-jelöltet, a nemzetiségi szószólók pedig egyhangúlag támogatták kinevezését. A Bizottság munkájáról elnökét, Ritter Imrét, a hazai németek parlamenti képviselőjét kérdezte Bencsik János.

70 éves templomát ünnepelte Nepomuki Szent János napján a horvátok lakta Drávasztára. A templom históriája azért is különleges, mert 1948-ban épült, amikor hazánkban ez ritkaságszámba ment. Az ünnepi szentmisét Ante Skvorcsevics pozsegai püspök celebrálta, miután megszentelte a templomudvarban lévő, frissen felújított Szűz Mária kápolnát. Sákán Tímea Bacsmai László, drávasztárai születésű plébánost, Egri József, sellyei plébánost és Dudás Nándort, a kápolna felújítóját kérte mikrofon elé.

A Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat az elmúlt hétvégén rendezte meg a Grósz Györgyről elnevezett, országos román mesemondó versenyt. Több cikluson keresztül ő volt a román önkormányzat elnöke, és a 90-es évek elején az ő kezdeményezésére indították útjára a versenyt. Idén pedig már 23. alkalommal gyűltek össze a csabai Meseházban a hazai román iskolák tanulói, hogy részt vegyenek a megmérettetésen. Bauer Ádám beszámolója.

A Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat a Pilisi Szlovákok Egyesületével közösen idén is megrendezte a „Juraj Migaš emléktúrát“. A mostani volt a 10., jubileumi Pilis-túra, amelyre nemcsak a pilisi szlovák falvakból, hanem az alföldi településekről és Szlovákiából is érkeztek résztvevők. Az esemény ismét megfelelő alkalmat jelentett arra, hogy a résztvevők hozzájáruljanak a magyar és a szlovák nép barátságának elmélyítéséhez. Makai Ildikó is a túrázókkal tartott, elsőként Demjén Mártát, a pilisszentkereszti szlovák önkormányzat elnökét kérte mikrofon elé.

A pomázi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat a Szelo zenekarral karöltve idén 3. alkalommal rendezte meg a Harmonika Mesterkurzust, a Teleki-Wattay kastélyban. A már hagyományosnak számító képzés szakmai vezetője idén is Ljubiša Pavković, ismert szerbiai harmonikaművész volt. Mándity Predrág látogatott Pomázra.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – május 27., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább