Alpok- Duna-Adria : CSÁSZÁROK KINCSEI

A május 31-i adás tartalmából.
 

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.

A fiatal értelmiségiek távozása az országból, ahogy mondani szokták, az „agyelszívás”, növekvő gondot jelent Szlovénia számára is. Az utóbbi öt év során a külföldre távozó fiatalok száma megduplázódott, ráadásul 96 százalékuk felsőfokú végzettséggel rendelkezett.

Az aquileiai Meizlik-palotában látható egy kiállítás, amely Szerbia római kori történetét tekinti át. „A császárok kincsei” címmel futó tárlat, mintegy hat évszázad emlékeibe nyújt betekintést, a Római Birodalom balkáni terjeszkedésétől egészen a hanyatlásáig, amikor a római határvédelem, már nem tudta feltartóztatni többé a népvándorlás hullámait – így az Attila vezette hunokat sem – akik azután magát Aquileiát is feldúlták.

Bajorországban minden községben látni májusfát, amelyet a felállítást megelőzően, a helybeliek szigorúan őriznek, hogy megakadályozzák az esetleges eltulajdonítását. Erre azonban olykor mégis sor kerül – ám a tettesek nem holmi ravasz gazfickók, hanem a szomszédos települések. Ilyenkor a tulajdonos községnek hosszú alkudozással sikerül csak visszaszereznie a májusfáját. A váltságdíjat persze nem pénzben, hanem sörben mérik.

Régi álmát valósította meg az szegedi férfi, aki a hatóságoktól több mint 10 éve kért engedélyt arra, hogy kétszintes, könnyűszerkezetes házat építsen a Tisza folyóra. A vele készült beszélgetésünkben bemutatjuk azt az életérzést, amelyet a háztulajdonos nem cserélne fel semmiért, hiszen a természet közelsége, színei, a folyó illata csak ebben a környezetben élvezhetők igazán.

A „Múzeum a fazékban“ című horvát projekt keretében rég elfelejtett, hagyományos ételek receptjeit gyűjtötték össze. A kezdeményezésben Szlavónia, Baranya és Szerémség minden múzeuma részt vesz. A Pozsegai Városi Múzeumnak például a „szőlőhegyi csevapcsicsát“ sikerült felvetetni Horvátország szellemi kulturális örökségi jegyzékére.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – május 31., csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – május 31. csütörtök 16.55

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább