Egyéb

Napközben: Miért nem megyünk időben fogorvoshoz?

A május 24-i adás tartalmából.
 

– Bár egyre környezettudatosabbak vagyunk, a multiknál számtalan terméket – amit tehetnénk papírba is, vagy vihetnénk akár csomagolás nélkül – műanyagba zárnak. Kikerülhetőek a felesleges anyagok (csak viszonyításként: a PET palack minimum 450 év alatt, a kartonpapír – ami akár újra is hasznosítható -2 hónap alatt, a műanyag doboz mérettől függően 1-2000év, míg a hungarocell minimum 1 millió év alatt bomlik le teljesen a hivatalos adatok szerint. Műanyagok újrahasznosítási újdonságai.
Riporter: Gárdonyi Eszter
Merza Péter, oktatási programvezető, Humusz szövetség
Nagy Miklós, főtitkár, Csomagolási És Anyagmozgatási Országos Szövetség

– Hiába biztosít az állam szinte teljes körű térítésmentes fogászati ellátást a gyerekeknek, az európai fogorvosok szövetségének (Council of European Dentists) adatai szerint mégis a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb. Valóban ilyen elkeserítő a helyzet? Gondatlanság, felvilágosulatlanság, mi áll a rossz szájhigiénia hátterében?
A magyar 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a 45 éveseknek már csaknem kétszer ennyi, pedig sok országtól eltérően a fogmegtartó kezelések nálunk a felnőttek számára is ingyenesek, és számtalan kezelést támogat a TB. Miért nem megyünk időben fogorvoshoz?
Riporter: B. Tóth Erika
Megszólal:
Fórizs Etelka fogorvos (gyermekfogászat, önkéntes orvoscsoporttal Erdélyt is járja)
Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke

– A tőrösdarazsak az utóbbi években jelennek meg gyakrabban lakott területen, akár városokban is, de amellett, hogy szelídek, még hasznosak is. Megjelenésük viszont ijesztő, öt centit is elérő testhosszukkal, szárnyuk hét-nyolc centis fesztávolságával ők Európa legméretesebb darazsai. Nektárral táplálkoznak, az év nagy részében alig botlunk beléjük, ám május-június környékén tömegesen tűnnek fel: ez a szerelem időszaka náluk, egy négyzetméteren több tucat egyed is cirkálhat a talaj közelében, „embermagasságban”. A hímek ilyenkor nőstényt keresnek, hogy párosodjanak vele, majd életük véget is ér. A leendő anyák pedig talajban, pusztuló fában, komposztban kutatnak cserebogár-, szarvasbogár-, orrszarvúbogár-, rózsabogárlárvák után. Szinte meg is köszönték, amikor kollégánk kisegített őket szorult helyzetükből. Mely rovaroktól védjük magunkat, és melyek azok, amelyek védelmünkre érdemesek?
Riporter: Bakos Csaba
Megszólal:
Vas Zoltán biológus, a Magyar természettudományi Múzeum darázsgyűjtményének vezetője
Tallősi Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa

– Vajon milyen tekintetben tartozik hazánk egy csoportba Brazíliával, Hollandiával, Izraellel, Észtországgal és Ukrajnával? Egy tudományos kutatás szerint a felsorolt országok mindegyikében laza a társadalom szövedéke, ellentétben a szigorú (vagy kötött) Pakisztánnal, Malajziával, Indiával és Norvégiával. A világszerte megkérdezett hétezer embernek olyan kérdésekre kellett válaszolnia, mint „Sok társadalmi norma van, amelyeknek az ebben az országban élő embereknek meg kell felelniük?” vagy „Ha valaki megszegi a szabályokat, a többiek szigorúan elítélik-e a viselkedését”, illetve hogy állnak a pontossághoz, mennyire tartják fontosnak a társadalmi normákat? Valóban lazák vagyunk? Hol van a könnyedség és a szabályok kikerülésének a határa? Létezik-e pozitív és negytív lazaság?
Riporter: Pilisy Csenge
Megszólal:
Roboz Zsóka mediátor, tréner
Bauer Béla szociológus, Századvég vezető kutatója

IDE KATTINTVA VISSZAHALLGATHATJA AZ ADÁST!

Napközben – Kossuth, május 17., csütörtök, 9:00

Szerkesztő: Horváth Ágnes
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább