Román nemzetiségi műsor - 21. hét

Az május 21-27. közötti adások tartalmából.
 

Május 22., kedd:
– Hírek, meteo, sport
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádi’
– A baptista hit 1920-ban jutott el Méhkerékre, amikor a Sarkadkeresztúri Román Baptista Gyülekezet egyik tagja, Patkás Simon feleségül vette a méhkeréki Martyin Annát. A házaspár Méhkeréken telepedett le és a sarkadkeresztrúri testvérekkel közösen hirdették az Evangéliumot a méhkerékieknek. Munkálkodásuk eredményeként 1921-ben megtörtént az első bemerítkezés. Fél évezreddel Luther Márton által elindított reformáció után, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet mozgósította tagjait, hogy részt vegyenek egy képes album létrehozásában, mely felidézi a gyülekezet történetét. Az album 2017 végén az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg, a Gyulai NOI Román Lap-és Könyvkiadó gondozásában, Ruzsa György és Bucsin Mihaela szerkesztésében. „A Méhkeréki Baptista Gyülekezet fényképes krónikája” c. albumot a közelmúltban mutatta be Szegeden dr. Petrusán György egy, a Román Kulturális Intézet szegedi fiókja székházában megrendezett nemzetközi konferencia keretében. Arra kértük a Szegedi Román Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, hogy mutassa be hallgatóinknak a kiadványt.
– Kulturális programajánló / Agneta Nica, Temesvár
– Hírek
– Romániai helyek és legendák – A Békás-szoros / Szabó Zsolt lektor sorozata
– Ecranul nostru előzetes
•- „Dor de România” – Gabriela Rusu Păsărin/Román Regionális Rádió – Meghívott vendég Silvia Grosu, a Moldovai Állami Egyetem professzora

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Május 23., szerda:
– Május 23-a, a Dunától délre élő aromán és meglenoromán népcsoportok nemzeti ünnepe. A balkáni románok történetét, Neagu Djuvara, történész, aki maga is aromán nemzetiségű, foglalja össze.
– Május 23-án történt események…
– Szurkolók klubja. Vendég: Domsa Sorin
– Népi kalendárium (ism.)

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Május 24., csütörtök:
– lapszemle, a Foaia eheti tartalma
– gyulai aktualitások
– 23. alkalommal ren dezték meg Békéscsabán az országos román mesemondó versenyt. Különbező kategióákban több mint 80 gyerek próbált szerencsét. A kellemes hangulatú versenyen számos értékes díj is gazdára talált.
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

Május 25., péntek:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium
– „A női lélek kaleidoszkópja” címmel rendeztek Szeged nemzetközi konferenciát, melyre három ország (Románia, Szerbia és Magyarország) tanárai, kutatói, muzeológusai jöttek el. Beszélgetés Eufrozina Greoneanţ tanárral, a verseci „Mihajlo Palov” Főiskola munkatársával.
– 135 éve hunyt el Ciprian Porumbescu zeneszerző
– „Servus Europa” címmel a Román Televízió Kolozsvár Stúdiója 5 napos kulturális karavánt szervezett Magyarországon, melynek célja a magyarországi román közösség bemutatása volt. A stáb Gyulán, Budapesten és Hajdúszoboszlón forgatott, megszólítva a helyi román közösségek kiemelkedő alakjait. Elekes Gabriella tudósítása.
– A román sportélet nagyjai – Ivan Patzaichin kajakos/ Román Rádió Bukaresti Stúdió
– Izvoraşul – néprajzi magazinműsor – meghívott vendég: Domnica Trop népdalénekes (1. rész) /Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádió

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Május 27., vasárnap:
– Egyházi ökumenikus műsor (szerk. Bauer Ádám), benne Siluan ortodox püspök és Petrică Crețu baptista pásztor üzenete
– Népi kalendárim – Gabriela Rusu Păsărin – Román Regionális Rádió
– Pünkösdi román szokás a kalusárok tánca. Beszélgetés George Dulescuval, Sârbii-Măgura-i kalusárok „vezérével” a tánc-rítusról.
– Beszélgetés Nichita Dragomiraval, a Sârbii-Măgura-i együttes vezetőjével arról, hogy mire kötelezi az együttest az a tény, hogy 2005-ben a Kalusár-tánc az UNESCO szellemi kulturális örökségévé vált.
– A Sârbii-Măgura-i kalusárokat a Stângă zenekar kísérte. Ez együttes tagjai apáról fiúra örökölték a tehetséget és a zene szeretetét.
– Pünkösdi kétegyházi szokásokról beszél Maria Szarka Zombai nyugalmazott tanárnő. Bekán Anca interjúja.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

 

Román nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább