Egy hazában: Író-olvasó találkozó

A május 20-i adás tartalmából
 

A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága kedden tartotta első ülését, amelyen meghallgatták Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter jelöltet. A bizottság tagjai kérdéseket tettek fel neki, a válaszok után pedig a szószólók egyhangúlag támogatták kinevezését. A jövőben a miniszterelnök-helyettes lesz felelős a nemzetpolitikáért, az egyházügyekért és a nemzetiségekért. Az ülést követően Bencsik János kérdezte.

A közmédia az elmúlt hétvégén rendezte a Nemzetiségi Kultúrák Napját, a telefonnál Siklósi Beatrix, az MTVA nemzetiségi, külhoni, és kiemelt projektek főszerkesztőségének vezetője. Mi az a jó hagyomány és gyakorlat, amelynek segítségétvel az elmúlt szombaton ismét sikerült megrendezni az egész napos műsorfolyamot?

A deszki Bánát Szerb Közhasznú Egyesület sikeres pályázatával sikerült beépíteni a deszki Szent Száva Kulturális, Oktatási és Hitéleti Központ emeleti részét, amit a múlt hétvégén adtak át. A kivitelezési munkálatok 30 millió forintba kerültek, míg a bútorzat és a többi kellék 12 millióba, ami a Szerb Országos Önkormányzat közreműködésével az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkezett. Adamov Csedomir, a kivitelezési munkákért felelős cég vezetője.

Az elmúlt szombaton jubileumi koncerttel ünnepelte a deszki Bánát Szerb Egyesület fennállásának 70. évfordulóját. A műsor után beszélt a hét évtizedes munka jelentőségéről műsorunknak Brczán Krisztifor, az egyesület elnöke, művészeti vezetője.

A Pomázi Szerb Önkormányzat és a Szelo zenekar idén is sikeresen rendezte meg a főleg délszláv népzenét művelő harmonikások továbbképzését. A hagyományos kurzus élén ezúttal is Lyubisá Pávkovity, ismert harmonikaművész, a Szerbiai RTV Nagy Zenekarának korábbi vezetője állt, segítője Dimitrovity Uros, a Szelo Zenekar vezetője volt.

Kilencvenmillió forintos kormányzati támogatással megújult a német nemzetiségi múzeum Budaörsön. A Pondoszi Genocídium évfordulója alkalmából rendeznek ma emlékestet. Holnap délután háromkor kezdődik a Budapest 17. Kerületi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat Pünkösdhétfői Ünnepsége, szlovák nyelvű szentmisével a rákoskeresztúri Szent Kereszt Felmagasztalása templomban. Idén 80 éves Angyalföld, a jubileumi rendezvénysorozat részeként május 26-án Nemzetiségi Fesztivált rendeznek. Új tanulók jelentkezését várja a budapesti Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola bolgár nyelv és népismeret oktatásra, egytől kilencedik osztályig. Író-olvasó találkozót rendez május 22-én Dzvinka Torohtusko írónővel a budapesti Ukrán Hagyományok Háza és az Országos Idegennyelvű Könyvtár.

A hazai nemzetiségek pünkösdi szokásai sokszor hasonlóak, de meghatározza vallásuk is, az ünnep időpontja pedig a nyugati, vagy a keleti kereszténység követésétől függ. A tápiómenti Mendén, de más evangélikus szlovák településen is a mai napig őrzik a pünkösdi templomdíszítés hagyományát, erről Király Katalin néprajzkutatóval Makai Ildikó beszélgetett.

A Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetésével, a város közössége 2000 óta három évente ismét megszervezi a Budaörsi Passiót. A szabadtéri előadásokat Úr napjáig, június 3-ig tekinthetik meg a nézők Kőhegyen. Schulteisz Gábor összeállításában először a Jakob Bleyer Heimatmuseum igazgatójával Gajdos-Frank Katalinnal beszélget Gerner Éva, a passió történetéről.

A Kétegyházi Baptista Gyülekezet Rézfúvós Zenekara nemrégiben ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. Ünnepi Istentiszteleletükön ott volt Csóka István presbiter is, aki több éven át tagja volt a legrégebbi magyarországi román zenekarnak. Bauer Ádám kérte mikrofon elé.

Táncoltam, alkottam címmel tartottak emlékestet az egy éve elhunyt Kricskovics Antal, magyarországi horvát származású, Erkel Ferenc díjas koreográfus tiszteletére. A kétórás műsort az Erszébetligeti Színházban mintegy háromszáz néző kísérte kísérte figyelemmel, közöttük volt munkatársunk, Pavlekovics András is.

Nagyanyáink felejthetetlen receptjei – ezzel a címmel látott napvilágot Dunaszekcsőn egy könyv, magyar, német és szerb receptekkel. A Dunaszekcső Emlékeiért és Jövőjéért Alapítvány kiadványában a szerb receptek bemutatásáért Vukovics Cvéta, történész felelt, akivel Mándity Predrág beszélgetett.

Hallgassa meg!

Egy hazában – Nemzetiségi adások – május 20., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább