×

Domovina: „A magyarországi szlovákok esküvői népviselete”

A május 21-i adás tartalmából

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága első ülésén meghallgatták és támogatták a szószólók Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter jelöltet

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága május 15-én tartotta első ülését, melyen meghallgatták és támogatták Semjén Zsolt miniszterelnök- helyettes tárca nélküli miniszter jelölt kinevezését. A posztra jelölt politikusnak kérdéseket tettek fel a bizottság tagjai, a válaszok után pedig a szószólók egyhangúlag támogatták a kinevezését. A jövőben a miniszterelnök-helyettes lesz felelős a nemzetpolitikáért, az egyházügyekért és a nemzetiségekért. Adásunkban Ritter Imre, a bizottság elnöke ésPaulik Antal, szlovák szószóló is beszél terveiről.

Onodi Daniela Pro Cultura Slovaca-díjat kapott

A szerbiai, romániai és magyarországi, tehát az alföldi szlovák szervezetek hosszú évek óta működnek együtt. Közös díjakat is alapítottak és minden évben jelentős személyiségeket jutalmaznak meg velük. Szükségesnek látták egy újabb díj létrehozását, melynek a Pro Cultura Slovaca nevet adták. Április végén adták át először a vajdasági Bácspetrőcön (Báčsky Petrovec) a Ján Kollár Gimnázium épületében. A díjátadót a Vajdasági Szlovákok Kultúrájáért Intézet szervezte. Nagy örömünkre, már a díj első odaítélésénél volt magyarországi díjazott is. Lelkes és lelkiismeretes munkájáért kapta meg az elismerést Onodi Daniella, a Vertigo Szlovák Színház igazgatónője.

„A magyarországi szlovákok esküvői népviselete” – könyv és vándorkiállítás

Az egyik népszerű szlovák bánki fesztivál szervezésekor fogalmazódott meg egy fotóalbum és egy vándorkiállítás ötlete. A Magyarországi Szlovákok Szövetségének „A magyarországi szlovákok esküvői népviselete” című fotóalbuma tavaly év végén látta meg a napvilágot. Most azonos címmel indul útjára egy vándorkiállítás a Budapesti Szlovák Intézetből, ahol az érdeklődők június 1-ig tekinthetik meg a tárlatot. A megnyitóra néhány népviseletbe öltözött pár is érkezett, akiket a könyvben és a kiállításon is megörökítettek.

Jó szórakozást kívánunk!

Domovina – Duna – Május 21., hétfő, 7:10
Ismétlés aznap 15:45-től a Duna World-ön!

Videó ajánló

Olvasson tovább