Vasárnapi újság: Marxista filozófia

A május 13-i adás tartalmából
 

Miniszterelnöki székfoglaló. Szájer József arra számít, hogy Orbán Viktor néhány gondolata ismét felháborodott tiltakozást vált ki a brüsszeli liberálisok körében. Többek között az a gondolat is ellenérzéseket szül, hogy Magyarország kereszténydemokráciát épít, mert ebben a feje tetejére állított világban már a nevükben kereszténydemokrata képviselők egy részénél sem számít politikailag korrektnek. A FIDESZ európai parlamenti képviselője a Sargentini jelentésről, a tüntetők részéről a református vezetőket ért támadásról és a párttól elvett mandátumról is véleményt mond.

Hallgassa meg!

Új kormány, új gazdasági feladatok. A két közgazdász, Boros Imre és Bogár László úgy véli, a továbbiakban a kis- és középvállalkozások fejlesztése és a termékek magas hozzáadott értéket eredményező feldolgozásának bővítése csökkentheti lemaradásunkat a nyugatinak mondott gazdaságoktól. Az állami rásegítésnek nem annyira pénzben, inkább piaci rásegítésben kell megjelennie. A választásokról szólva úgy vélik, a politikai fanyalgás mindig jelen lesz, ugyanakkor a globális gazdasági-pénzügyi körök számára a stabilitás döntő fontosságú.

Hallgassa meg!

Nem Sztálin, nem Brezsnyev, még csak nem is Lenin rontotta el, maga az eszmerendszer téves, az emberi természettel ellentétben álló, az embert megvető, sőt gyűlölő ideológia. A marxista filozófia nem a szép jövőt, hanem a rombolást alapozta meg, melyről Marx maga jelentette ki, hogy az átalakításhoz, az ember átformálásához a guillotin veri majd a taktust. Azaz a kommunista kiáltvány szerzője vérengzésre építette eszmének megvalósítását. A valóságos Marx-képet Máté Áron történész vázolja fel.

Hallgassa meg!

Nyílt társadalom – út a megszűnés felé. Bauer Béla szociológus sem a nyílt társadalom, sem a multikulturalizmus fogalmát nem tudja értelmezni, mert minden tagállam saját történelme és társadalma tükrében másként és másként vélekedik erről. Ugyanakkor a beözönlő muszlim tömegek nem fogadják el az európai gondolkodást, ráadásul a nyílt társadalom eszméjét hirdetők azon munkálkodnak, hogy a zsidó-keresztény értékrend nevetségessé tételével elősegítsék Európa felszámolását.

Hallgassa meg!

Bár Hódmezővásárhely protestáns többségű város volt, mégis a katolikusok üldözésével kezdődött az egyházüldözés. A kiépülő kommunista diktatúra már 1945-től támadta az úgynevezett klerikális reakció katolikus képviselőit. Az iskolák államosítása után már nem csak a pártvezetők, de akár az egyszerű iskolaigazgatók is megtiltották a tanulók és volt tanáraik közötti kapcsolattartást. Miklós Péter egyházüldözéssel kapcsolatos kutatásainak eredményét foglalta kötetbe.

Hallgassa meg!

A hastáncosnő és a zsoltáros felvonulás esete. Idén is vidám keresztyén-keresztény hitvalló ünnepre készülnek a XV. Református Zenei Fesztivál szervezői és fellépői. A program minden eddiginél gazdagabb, s mint azt az esemény ötletgazdája vallja, az elnevezés ellenére ökumenikus találkozóról van szó. A május 24.-től 27.-ig tartó fesztiválról és annak szellemiségéről mondja el gondolatait Böszörményi Gergely.

Hallgassa meg!

A múlt minél pontosabb ismerete a jövő megalapozása. Grandpierre Attila csillagász, őstörténet kutató elemzése a nemrégiben megjelent és évszázadokon át elhallgatott magyar ősgeszta üzenetéről és az általa megerősíthető nemzettudatról.

Hallgassa meg!

Pünkösdi zarándoklat. A Boldogasszony zarándokvonatra jelentkezők között akadtak olyanok, akik megorroltak a romániai magyarokra, mert szavazataikkal a FIDESZ-KDMP-t támogatták, s ezért lemondták az utazást. Hogyan fér össze a keresztényi szeretet és a politikai ellenérzés? A kérdésre Budai László a Misszió Tours ügyvezetője sem ismeri, mert a zarándoklat szellemisége nem ismeri a gyűlölködést.

Hallgassa meg!

Vasárnapi újság – Kossuth – május 13., vasárnap, 6:00

Szerkesztő: ifj. Tóth György
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább