Egy hazában: Osztrák Hét Orosházán

A május 13-i adás tartalmából

Május 18-án, ezúttal Újvidéken ülésezik a Régióban Élő Szerbek Állandó Értekezlete A Szerb Országos Önkormányzat kezdeményezésére alakult társulás képviselői a Máticá Szrpszkában tekintik majd át a térségben élő szerbeket érintő aktuális kérdéseket. A magyarországi szerbeket Alexov Lyubomir, szerb szószóló képviseli. (Mándity P.)

A magyar kormány 200 milliós forintos támogatásával a végéhez közeledik a budapesti Nikolá Teszlá Szerb Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon óvodai épületének bővítése. Az új szárnyat a gyermekek és óvónőik hamarosan belakhatják. A kivitelezési munkák műszaki átadása már megtörtént – mondta el műsorunknak Lásztity Jovánka igazgató. (Mándity P.)

Kedden letette esküjét a 12 nemzetiségi szószóló Kövér László, az Országgyűlés elnöke előtt, a parlamentben. Közös utakon, a barátság elmélyítése érdekében – ezzel a címmel rendezte meg a Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat a Pilisi Szlovákok Egyesületével közösen tegnap a Juraj Migaš emléktúrát. A Visegrádi kézikönyv című, történelmi és társadalompolitikai könyv bemutatóját rendezik a budapesti Szlovák Intézetben, május 16-án. Pünkösdvasárnap rendezi Maglód Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata a 20. Szlovák Napot. A spirituális Örményország varázsa címmel nyílik Ermone Zabel Martaian üveg miniatúrinak és üveg ikonjainak tárlata május 17-én, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. Május 19-én, délután két órakor nyitják meg Tarjánban a Magyarországi Németek 3. Országos Kézművesnapját. Az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja szerdán, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában tartotta az Országos nemzetiségi online nyelvi verseny és az Országos nemzetiségi rajzverseny kiállításmegnyitóval egybekötött, díjkiosztó ünnepségét. Táncoltam, alkottam – in memoriam Kricskovics Antal címmel rendeznek emlékműsort a jeles koreográfus tiszteletére ma délután 5 órától az Erzsébetligeti Színházban. Május 18-án, a szegedi Borfeszten lép fel a Zűrös Banda.

Az elmúlt vasárnap újraszentelték Békéscsabán a jaminai evangélikus templomot. A csabai szlovákság jelentős ünnepi rendezvényén Makai Ildikó járt.

A baptista hit 1920-ban jutott el Méhkerékre, amikor a Sarkadkeresztúri Román Baptista Gyülekezet egyik tagja, Patkás Simon feleségül vette a méhkeréki Martyin Annát. A házaspár Méhkeréken telepedett le és a sarkadkeresztrúri testvérekkel közösen hirdették az Evangéliumot a méhkerékieknek. Fél évezreddel Luther Márton által elindított reformáció után, a Méhkeréki Baptista Gyülekezet mozgósította tagjait, hogy részt vegyenek egyolyan album létrehozásában, amely felidézi közösségük történetét. A Méhkeréki Baptista Gyülekezet fényképes krónikája című kötetet Petrusán György professzor, a Szegedi Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mutatta be a Román Kulturális Intézet szegedi fiókja székházában tartott nemzetközi konferencia keretében. Kaupert Júlia kérte mikrofon elé.

Nemrégiben Osztrák Hetet rendeztek Orosházán, amelynek keretében a város Német Nemzetiségi Önkormányzata bemutatta a Békés megyei németek betelepítésében komoly szerepet játszó Haruckern család történetének bővített kiadását. Schulteisz Gábor a német önkormányzat elnökével, Abonyi Lajossal beszélgetett.

Az Országos Horvát Önkormányzat szervezésében második alkalommal tartották meg a magyarországi Horvát Sajtó Napját. Május 4-én hármas jubileumot ünnepeltek: 65 éves a horvát nemzetiségi rádiózás, 40 éves a horvát nemzetiségi televíziózás, és 25 éves a Hrvatska kronika című televíziós magazin. Balatinácz Renáta összeállításában Balázs Mihály egykori rovatvezetőt és Gugán Jánost, az Országos Horvát Önkormányzat elnökét, korábbi újságíró kollégát halljuk.

A Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ idén is megrendezte a hazai Szerb Gyermekszínjátszó Csoportok Találkozóját. A hagyományos szemle házigazdája Lórév község volt – a helyi Művelődési Házban ott volt munkatársunk, Mándity Predrág is.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – május 13., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább