×

Közelről: Folly Arborétum és Borászat

A május 10-i adás tartalmából.
 

Ide kattintva hallgathatja meg a teljes adást >>>

Hazánkban évente 150 ezernél is több hívás érkezik be a lelki-elsősegély telefonos szolgálatokhoz. Óriási és egyre növekvő ez a szám, és egyre több fiatal érzi azt, hogy kell valamibe, valakibe kapaszkodnia. A Lelki Elsősegély Telefonos Szolgálatok Szövetsége szakmai tanácskozásokkal, tréninggel készül a megnövekedett feladatokra, a legutóbbit a héten tartották a nógrádi geopark látogatóközpontjában. Tarnóczi László összeállítása.

Tudja, hogy milyen napokig fagyoskodni a hideg szobában, mert nincs tüzelőre való és azt is, hogy milyen a karácsony éhesen. Lehelnek ma már sínen van az élete, Ausztriában él, van munkája is, ezért úgy érzi, ideje segítenie másoknak. Nem lett gazdag, adakozni nem tud, de létrehozott egy honlapot, ahol egymásra találhatnak a rászorulók és a segíteni vágyók. A segitskerlek.hu weboldal kizárólag felületet biztosít a hirdetések elhelyezéshez. Az ötletgazdát Nánási Gabriella hívta fel.

Hatalmas kupac szemét, sörös dobozok, műanyag tányérok, evőeszközök – gyakori kép könnyűzenei fesztiválok vagy streetfood rendezvények végén. Ezen változtatna most a hétvégén megalakult No Plastic Fantastic nevű kezdeményezés. Azt mondják, van alternatíva a környezetet súlyosan károsító műanyag helyett. A múlt hétvégi Food Truck Shown a látogatók nem találkozhattak műanyaggal. Vad-Horváth Zoltánnal, a Street Food Egyesület elnökével, a kezdeményezés egyik ötletgazdájával Nagy Nóra beszélgetett.

Elég egy erős kar, amely csavarokat húz meg helyettünk vagy legyen emberi formája egy robotnak? Félelmetes vagy vonzó egy humanoid gép? Milyen egy jó robot küllemre és viselkedésre? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ a BME Mechatronika Optika és Gépészeti Informatika Tanszékének Eto-robotika programja. Dr. Korondi Péter tanszékvezető egyetem tanárt, Nánási Gabriella kérdezte.

Hobbinak indult 113 évvel ezelőtt, mára nemzetközi hírűvé vált a családi kézben lévő Folly Arborétum és Borászat. Gazdái az 1900-as évek elején abban sem lehettek biztosak, hogy az oda telepített növények szeretni fogják a badacsonyörsi köves talajt. Hogyan nőtte ki magát a kert és hogyan zajlott a generációváltás a családban? Erről mesélt dr. Folly Réka Nánási Gabriellának.

Míg korábban elsősorban a nőket érintette a testképzavar, addig napjainkban már a férfiak körében is egyre gyakrabban fordul elő. Rájuk leginkább az úgynevezett izomdiszmorfia, vagyis az izomzat méretével való kényszeres foglalkozás jellemző. Dr. Babusa Bernadett, A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének adjunktusa a legfőbb jellegzetességként azt említi, hogy az érintettek túlzásba vitt edzéssel, speciális étrenddel, sokszor anabolikus szteroidok segítségével hatalmas izomzatot építenek, ám magukat továbbra is vékonynak, gyenge fizikumúnak látják. A testépítők számítanak a leginkább veszélyeztetettnek, körükben idehaza mintegy 4-5 százalékos az izomdiszmorfia előfordulása. Komplex zavarról van szó, amelynek hátterében számos hajlamosító tényező állhat. Gödöllei Anna és Bak Anita összeállítása.

Egy hatalmas freskó megalkotásával kezdte meg a készülődést 75 éves jubileumára a pécsi Pollack Mihály Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, amely a város egyik legrégebbi oktatási intézménye. Elődje, a Pécsi Felső Építőipari Iskola 1943. szeptember 11-én nyílt meg. Azóta az ország egyik legkülönlegesebb szakmai bázisává vált: egyedülálló képzésük is van. A jubileumi freskót a ballagáskor csodálhatták meg először az emberek. Egyik készítője Battyányi József, az iskola festő szakának elméleti és gyakorlati oktatója. Schweier Rita.

Közelről – Kossuth – május 10., csütörtök, 15:35

Szerkesztő: Kránitz Balázs és Nánási Gabriella
Műsorvezető: Süveges Gergő
Gyártásvezető: Guzsaly Ilona
Hangmester: Király Zsolt
Munkatárs: Farkas Szilvia

Tovább a műsoroldalra  >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább