Szlovák nemzetiségi műsor - 19. hét

Az május 7-13. közötti adások tartalmából

Május 7., hétfő:
Hírek, nemzetiségi információk
A szlovák-magyar kétnyelvűségről megjelent könyvről beszélgetünk a szerzővel, Dr. Ladislav György szlovák lektorral, aki a SZTE Szlovák Tanszékén tanít. A vele készült interjú második részében megosztja tapasztalatait arról, milyen tapasztalatokra tett szert, amikor Szlovákiában, a nagykürtösi járásban kutatta a bilingvizmus jellegzetességeit, érdekességeit.
A második hírösszefoglalót követően egy pozsonyi mesejáték hallhatnak: Jazykové královstvo / Nyelvi királyság /címmel.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Május 8., kedd:
A Vertigo Szlovák Színház ezt követő rendezvénye május 12-én lesz Szarvason. A Vertigo a helyi Cervinus Teátrum színháztermében rendezi meg a „Gyerekek a gyerekeknek” országos színjátszó találkozót. Az előadásokat 10.00 órától nézhetik meg az érdeklődők, a belépés ingyenes.
Gyerekek a gyerekeknek” országos színjátszó találkozó ARCHÍV 2008
Gyerekek a gyerekeknek” országos színjátszó találkozó ARCHÍV 2014

Szerkesztő-műsorvezető: Iveta Hrubonová

Május 9., szerda:
-nemzetiségi hírek
-Az Európai Unió napja
-történelmi kalendárium
-Budapesti Szlovák Intézet és Magyarországi Szlovákok Szövetsége május 3-án nyitották meg „MAGYARORSZÁGI SZLOVÁKOK ESKÜVŐI NÉPVISELETE” FOTÓKIÁLLÍTÁST . A kiállított Esküvői népviseleteket 43 szlovák településről megtekinthető június 1-ig.
-Magyarországi Szlovák Eskövői népviselete fotókiállításáról, megszólalók: Magyarországi Szlovákok Szövetsége elnöke Ruženka Egyedová Baráneková, Homoga József, fotós.
-női magazin- szlovák esküvő
-a menyaszonyi ruha témáról beszél: Dagmar Anoca, Anna Tomanová, Katarína Melegová, Anna Rau Lehotská

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Május 10., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Tizennyolc éves a Kvartett, a visegrádi négyek közszolgálati televízióinak magazin-műsora, mely a családról, kultúráról, művészetről, tudományról és számtalan egyéb érdekességről szól.
– Az együttműködésben Ostrava, Brno, Rzeszów, Krakkó, Besztercebánya és Kassa regionáliis stúdiói valamint az MTVA Szegedi Gyártóbázisa vesz részt. A Kvartett szerkesztői idén Mórahalmon tartották munkaértekezletüket, melyen részt vett Péter Dániel, a Visegrádi Alap projekmanagere is. A mai műsorban vele és a műsor szerkesztőivel, alapítóival beszélgetünk az újabb témákról, nézettségről, tapasztalataikról és terveikről.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Május 11., péntek:
A Magyar Televízió nemzetiségi tematikus napján Domovina főszerkesztője Antala Zsuzsanna Gyerekek gyerekeknek c. országos színjátszó szemléről jelentkezik Szarvasról és a rákoskeresztúriak képviselik a pestvidéki szlovákokat. A Duna TV-ben 2018. május 12-én szombaton délután 17.15-től kaphatunk ízelítőt Keresztúr szlovák gasztronómiájából és népdalkincséből. Megtanulhatjuk, hogyan készítik a régi keresztúriak a hagyományos nagygombócot – velkjé gelegyinyét és Bartók Béla helyi gyűjtésébe is belehallgathatunk.
A Vertigo Szlovák Színház ezt követő rendezvénye május 12-én lesz Szarvason. A Vertigo a helyi Cervinus Teátrum színháztermében rendezi meg a „Gyerekek a gyerekeknek” országos színjátszó találkozót. Az előadásokat 10.00 órától nézhetik meg az érdeklődők, a belépés ingyenes. /ism./
Gyerekek a gyerekeknek” országos színjátszó találkozó ARCHÍV 2017
nemzetközi nyelvi fesztivál Pozsonyban
A 13 aradi vértanú közül hárman születtek a Felvidéken. Aulich Lajos, a szabadságharc utolsó hadügyminisztere, német szülők gyermekeként Pozsonyban, hamvai 1974 óta a vértanúk emlékoszlopa alatti kriptában nyugszanak. Lahner György, aki később a hadügyminisztérium tüzérségi és felfegyverzési osztályát vezette, a Turóc megyei Necpálban (Necpaly) született, földi maradványait szintén az emlékoszlop kriptájában helyezték el. Dessewffy Arisztid, aki a Felső-Magyarországi Hadtest parancsnoka volt, a Kassától nem messzi Ósvacsákányban (Čakanovce) született, földi maradványai 1850 óta a Dessewffyek margonyai birtokán nyugszanak.
Monika Bacová – Dessewffy Arisztid leszármazottja
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős ügyvezető miniszterelnök-helyettes

Szerkesztő-műsorvezető: Iveta Hrubonová

Május 12., szombat:
-1932-ben ezen a napon született Jaroslav Ševčík, táncos, koreográfus a Szlovák Művészeti Együttes alapító tagja, aki számos külhoni szlovák művészeti együttest alapított, szinte minden kontinensen dolgozott. Jelen volt a legnagyobb folklórfesztiválok megszervezésénél, rendezésénél. Évtizedeken keresztül rendezte a Külhoni Szlovákok Gáláját a szlovákiai Gyetván( Detva). A mai napig emlékeznek rá a táncosok, folklórfesztiválak rendezői, szervezői és a külhoni szlovákok. 2005-ben hunyt el Szlovákia fővárosában.
-2017. július 9-én mutatkoztak be külhoni szlovák hagyományőrző együttesek, néptánccsoportok és szólisták az anyaországban. A folklórfesztivál tavalyi Külhoni Szlovákok Vasárnapja gálája a „Maszkok és maskarák a népi kultúrában” címet viselte. Magyarországról 3 művészeti csoport szerepelt a rendezvényen, de összesen 7 országból érkeztek amatőrcsoportok, hogy részesei legyenek Szlovákia legnagyobb folklórfesztiváljánák, melyen a külhoni szlovákok mutatkoznak be. Mai adásunkban a gálaműsort hallgathatják meg ismét, melyet az RTVS munkatársai rögzítettek. A műsor elején elhangzik Lukáš Parízek akkori külügyi államtitkár köszöntője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

 

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább