Ukrán nemzetiségi műsor: A Csernobili Atomkatasztrófa 32. évfordulója

A május 4-i adás tartalmából.
 

2018. április 27-én a magyarországi ukránok a Csernobili Katasztrófa áldozataira emlékeztek. Az Ukrán Országos Önkormányzat által megrendezett emlékesten Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke mondott beszédet, amit egy közös imádság követett Damjan Haborij, görögkatolikus atya vezetésében.
A rendezvény zenés műsorral (requiemmel) és zárult. Fellépők:
-Rudnik Viktória: a „Francesca”
kamarakvartett szólistája, számos ukrán-, és nemzetközi díj tulajdonosa,
-„Ukrán Melódiák” együttes, játszott művek: Andrew Lloyd Webber „Emlékezet”, Samuel Barber: „Adagio for Strings”, Olekszandr Bilas „Gólyaasszony”, Georg Gendel: „Passacaglia”, Szerhij Rahmanyinov: „Vokalízis”, Luigi Cherubini „Ave Maria”.
-Kormányos Alekszandra, versek: Viktor Zadrovornij: „Csernobil hőseinek”, Malyva Szvitankova: „A csernobili tragédia oka”, „Hallgatnak a szavak”, L.Olenyivszkij: „Csernobili nyár”, Teyana Csornovil: „keserű csernobili üröm”, „Füstöl Csernobil”, Lyubov Cserhun: „Köszönet a csermobiliaknak”.
Április 26-án a Csernobili Atomkatasztrófa 32. évfordulójára emlékeztek Ukrajna szerte. A tragédia két másodperc leforgása alatt történt, a robbanás következtében a levegőbe szivárgott radioaktív anyagok óriási mértékben szennyezték be Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területét. Továbbá számos európai ország területére és átterjedt, mint például Magyarország, Lengyelország, Svédország, Finnország, stb…
A Csernobili Atomerőmű negyedik reaktorának katasztrófáját a Hirosima háromszáz szeresével azonosítják, pusztítása a történelemben felbecsülhetetlen.
A keletkezett tűz oltása tíz napig tartott, a szerencsétlenségben 31-én vesztették életüket, több mint 200-an kerültek kórházba. A 28 főből álló tűzoltóbrigád, amelyet a 23 éves Volodimir Pravik vezetett, egyből a robbanás után a helyszínen dolgozott. Azonban ezen segítők és tűzoltók szinte egyből életüket vesztették a szervezetükbe jutott radioaktív anyagok hatására.
Összességében hatszázezren vettek részt a likvidálásban. Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén nyolc millió négyszázezer lakója ismerte el a robbanás és a sugárzás tényét, amelynek következtében százötvenötezer négyzetkilométernyi terület szennyeződött be, és több mint négyszáznégyezer ember hagyta el örökre otthonát.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2018/05/1.png
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább