Egy hazában: A harmonika-kurzus

A május 6-i adás tartalmából
 

A Pomázi Szerb Önkormányzat és a Szelo Zenekar idén is megrendezi harmonika-kurzusát. A holnap kezdődő továbbképzésre idén is több országból érkeznek e hangszert kedvelő és a harmonikazenét ápoló muzsikusok, akikkel Lyubisá Pávkovity, ismert szerbiai harmonikaművész foglalkozik. A mester már ma este Pomázra érkezik, ahol az ottani szerbek éppen ma ünneplik templomuk védőszentje, Szent György napját. A részletekről Bogdán Pétert, a Pomázi Szerb Önkormányzat elnökét, a rendezvény egyik fő szervezőjét halljuk. (Mándity Predrág)

A deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület május 12-én, szombaton ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. A jubileum alkalmából az ünnepi koncerten kívül más érdesességek is lesznek – mondta el műsorunknak Brczán Krisztifor, a Bánát elnöke. (Mándity Predrág)

Pénteken a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött az idei tanév május-júniusi érettségi időszaka. Nagyszabású és hagyományos sváb lakodalommal ünnepelték a hartyáni sváb fiatalok és barátaik a helyi Baráti Körük 5 éves jubileumát. A Pilisvörösvár óvodáiban dolgozó óvónők, az önkormányzat, a német nemzetiségi önkormányzat és a Vörösvári Újság nemzetiségi rovatszerkesztői és további magánszemélyek közös munkájának eredményeként adták ki azt a könyvet, amely a vörösvári szájhagyományban fennmaradt, német nyelvű mondókák, kiszámolók, gyermekdalok gyűjteménye. Közös utakon a barátság elmélyítése érdekében – ezzel a címmel rendezi meg a Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat a Pilisi Szlovákok Egyesületével közösen a Juraj Migaš emléktúrát. A budapesti Nikolá Teszlá Szerb Gimnázium végzős hallgatói május 12-én búcsúznak második otthonuktól. A bolgár származású, Jászai-díjas díszlet és jelmeztervezőnek, Orosz Klaudiának nyílt kiállítása a veresegyházi Udvarház Galériában.

A Vajdasági Szlovákok Kulturális Intézete kezdeményezésére, a romániai és magyarországi szlovák kulturális intézmények támogatásával alapították a Pro Cultura Slovaca díjat. Ezt minden évben a Kulturális örökség világnapjához, április 18hoz közeli időpontban adják át.

Az elmúlt hétvégén a bácspetrőci szlovák gimnázium dísztermében rendezték az ünnepséget, az idei kitüntetettek: Vladimír Valentík vajdasági újságíró, szerkesztő, Michal Babiak vajdasági származású, jelenleg Szlovákiában élő filozófus, drámaíró, dramaturg és rendező, valamint Onodi Daniela, a Vertigo Szlovák Színház alapító igazgatója. Bencsik János először Hollerné Racskó Erzsébetet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökét kérte mikrofon elé.

Horvát-magyar frazeológiai szótár jelent meg Zágrábban Kiss Gabriella, a Zágrábi Egyetem hungarológia tanszékének lektora és diákjai jóvoltából. A Szívvel-lélekkel-Dušom i srcem első ilyen típusú kiadvány. A kötet bemutatóját a Croatica Horvát Kulturális Központban tartották. Ott kérte mikrofon el Kiss Gabriellát Pavlekovics András.

Ahogyan legutóbbi adásunkban röviden már hírt adtunk róla: Pod nebom bóje purpurá, azaz A bíborszínű ég alatt címmel került nemrégiben az olvasókhoz Dujmov Drágomir, magyarországi szerb író legújabb regénye. A könyv a mártírhalált halt Ápity Milos szerb lelkészről, hercegszántói parókusról szól. Az íróval Mándity Predrág beszélgetett.

Pontosan tíz éve, hogy a Gombos Miklós, őrbottyáni harangöntő mester által készített harang hívja vasárnaponként az eleki román ortodox kápolnába a hívőket. A harangöntő mester családi hagyományt követ tudásával, ugyanis édesapjától tanulta a mesterfogásokat. A jó fél mázsás, á hangon szóló harangot Siluán Atya, a Magyarországi Román Ortodox Egyház Püspöke Szentelte fel. Gombos Miklóssal Bauer Ádám beszélgetett.

A magyarországi németek országos borversenyére idén is több mint 700 bormintát adtak le a borosgazdák, Mecseknádasdon pedig izgatottan várták az eredményhirdetést. A nagy pincészetek mellett kis borosgazdák is versengtek, szép eredményeket szerezve. A svábok legjobb vörösbora idén Sopronból érkezett. Arnold Krisztina járt Mecseknádasdon.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – május 6., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább