Napközben: Korán kezdődött a kullancsszezon

A május 2-i adás tartalmából.

Családbarát PIC osztályok, fejlesztések
Az elmúlt években komoly változáson mentek át a koraszülött osztályok. A megfeszített, precíz és felkészült gyógyító munka mellett egyre inkább bevonják a koraszülött a babák szüleit is az osztályon zajló mindennapokba. A neonatológusok azt vallják nem csak a test bajaival, gyengeségeivel hanem a lélek érzékenységével sérülékenységével is kell foglalkozni. Legyen az a korababáé avagy szülei. A teljes gyógyuláshoz a test és lélek együttes egészségén vezet az út. Fontosak tehát azok a fejlesztések,amelyek elősegítik hogy a pici babák és szüleik megismerjék, megtanulják egymást a kezdeti nehéz napokban hogy aztán bátran és felkészülten, megerősödve kerülhessenek haza.
Kényelmesebb körülmények között meghittebb lehet a készülődés a koraszülött babákkal, még akkor is, ha egyelőre állandó ápolást igényelnek a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Neonatális Intenzív Centrumában is. Adományoknak köszönhetően mostantól a hazaadáshoz szoktatásra alkalmas légzésfigyelők, kórházi teljesítményű mellszívó és fototerápiás készülék segíti a korababák mielőbbi gyarapodását, gyógyulását és megkönnyíti a bent töltött napokat, heteket, sőt, akár hónapokat a szülők számára is.
riporter: Czifra Szilvia
vendég:
Kovács Adrienn, Koraszülöttekért Orsz. Egy. mt
Dr. Kiss Judit, Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Neonatális Intenzív Centrum, neonatológus szakorvos

Magyar startupok támogatása
Dinamikusan nő a magyarországi Startup cégek száma. Míg 2007-2008 előtt a szó igazi értelmében Startup cégekről nem nagyon lehetett beszélni, azóta viszont számos világsikert elérő, cég jött létre. De becslések szerint néhány száz innovációban élen járó magyar cég működhet. Néhány napja zajlott a Startup Safary Budapesten, a konferencia és workshop miben tudott segíteni tanácsot adni az induló vállalkozásoknak? Milyen nemzetközi képzések, mentor programok segitik a magyar startup-okat?
riporter: Pilisy Csenge
vendég:
Kovács Péter, Startup Safary szervező
Mándó Milán, üzleti modell tanácsadó
Medgyesi Péter, Instalent cégalapító

Hallgassa meg!

Ballagási költségek-adományozás
Ezekben a napokban, hetekben az országban minden középiskolában a ballagásra készülnek. Évente közel 70 ezer diák végez az ország középiskoláiban. Vajon mennyit költünk ilyenkor virágcsokrokra, lufikra, amit néhány napon belül kidobunk, elfelejtünk?!
32 középiskola mintegy 1000 diákja a napokban arra kéri rokonaikat, barátaikat, hogy a ballagásra szánt virágok árának egy részét fordítsák inkább maradandó, jótékony célra, és segítsék közösen a fogyatékos fiatalokat. Az akció neve KézenFogva Ballagunk, amely idén már harmadik alkalommal indul el! A KézenFogva Alapítvány hagyományteremtő kezdeményezése felelősen gondolkozó diákok számára indult, akik a ballagást megelőző napokban, hetekben rokonaiktól, ismerőseiktől azt kérik, hogy a ballagásukra szánt csokrok legyenek 2-3 szállal kisebbek. A meg nem vásárolt virágok árával pedig támogassák a KézenFogva Alapítványon keresztül azokat a fogyatékos fiatalokat, akiknek továbbtanulásához vagy nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez különleges/egyedi képzésre van szükségük.
riporter: Bicskei Bea
vendég:
Pordán Ákos, Kézenfogva Alapítvány elnöke
Eszes Valéria, Eötvös Gimn. igazgató h.

Hallgassa meg!

Korán kezdődött a kullancsszezon
Az idei tavasz- a március elei hideget követően- szinte azonnal nyárba fordult át. Ez azt jelenti hogy a kullancsok is gyorsan szaporodhatnak. A vérszívók elleni küzdelemben fontos a körültekintő öltözködés, a nedves árnyékos helyek elkerülése és baj esetén az állat szakszerű eltávolítása.
Kinek érdemes beoltatnia magát? Mi ellen véd a vakcina? Hogyan óvjuk meg házi kedvenceinket?
riporter: Lang János
vendégek:
dr. Lakos András a Kullancsbetegségek ambulanciájának vezetője
Garami József állatorvos

IDE KATTINTVA  vissza tudják hallgatni a teljes adást!

Napközben – Kossuth, május 2., szerda, 9:00

Szerkesztő.: Czifra-Bicskei-Zsoldos
Műsorvezető.: Banner Géza

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább