Ukrán nemzetiségi műsor: Sevcsenko-nap Budapesten

Az április 27-i adás tartalmából

Április 21-én Budapesten az éves Sevcsenko estek keretében az Ukrán Országos Önkormányzat és Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége közös koszorúzta meg az ukrán géniusz költő emlékművét.
Saját beszédében Ljubov Nepop, Ukrajna Magyarországi Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete elmondta, hogy a Kobzos munkássága máig inspirálja az ukrán népet a küzdelem útján, a „törjetek ki a fogságból” napjainkban is aktuális jelszóval sikerül felülkerekedniük az orosz agressziónak és reformok sorát véghez vinni, amely segítségünkre van a szovjet múltból való átszellemülésben és a nemzeti értékek felülkerekedésében, továbbá az európai családba való integrálás fáklyavivőjeként van jelen.
Az ünnepség a Magyarországi Ukrán Kulturális Központban folyatódott, ahol ünnepi koncert keretében léptek fel az Ukrán Országos Önkormányzat Vasárnapi Iskolájának növendékei és a Vaszil Sztus díjas, Ukrajna érdemes Művészei, a Telynyuk Nővérek.
„TELYNYUK: Leánytestvérek”- Leszja és Hálya Telynyuk-Ukrajna Érdemes Műészei, vokál duett.
A duett 1986-ban alakult. A lányok tökéletes természetes ízléssel megáldva professzionális szintű felkészüléssel. tapasztalattal rendelkeznek.
Repertoárjuk szerves részét képezik a filozófiai balladák, romanszok, folk-rock kompozíciók, jazz-rock, trip-hop dallamok.
A „Telynuk testvérek” különféle népi hangszereket is felhasználnak munkásságukhoz: furulya, különböző ütős hangszerek. Leszja folyamatos zenei aláfestéssel kíséri lánytestvérét, bandurán játszik a dallamokra.
A Telynyuk nővérek számos stúdió albummal rendelkeznek, Ivan Sztusz díjas művészek, nagy erőfeszítéseket fordítanak az ukrán értékek megőrzésére, művészetükben büszkén propagálják azt.
Zenei táruknak állandó képviselői: Tarasz Sevcsenko, P. Ticsina, J. Malanyuk, B. I. Antonics, V. Sztusz, L. Kosztenko, O. Zabuzsenko és más géniuszok versei kapnak helyet.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2018/04/11.png
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább