ALPOK-DUNA-ADRIA: Alpesi karavánok

A május 3-i adás tartalmából.
 

Mai fogalmakban gondolkodva, leginkább a kamionsofőrökkel hasonlíthatnánk össze azokat a ló- és szamárhajcsárokat, akik a korábbi évszázadokban málhás állataikkal vállalták mindenféle portéka szállítását az Alpokon keresztül. Mindez már a múlté, de az emléke még elevenen él…

Revoltella báró pazar trieszti palotája  napjainkban  a  Friuli-Venezia Giulia régió legjelentősebb modern és kortárs galériájának ad otthont. A kiállítási térben tett sétát a báró régi könyvtárában kezdjük, ugyanis az itteni könyvekről több mint száz év után távolították  el  a vastag porréteget.

Križ, egy  horvát  város, amely mintegy ötven kilométerre északnyugatra fekszik  Zágrábtól.  Manapság ez a település, – döntően a kisvállalkozások jóvoltából –  a gazdaság  és a turizmus fejlődésének jelképe.  A városlakók gondosan ápolják kulturális örökségüket, élükön  a nőkből álló díszgárdájukkal.

A szarvasi Fábri Jánosról első ránézésre kevesen gondolnák, hogy ő a világ egyik legerősebb embere. Nincsenek hatalmas muszklijai, sem feltűnően széles vállai. Amikor más még az igazak álmát alussza, Fábri János már a súlyokat emelgeti az edzőteremben. Hajnali fél háromkor kezd és reggel 6-ig edz.  Legtöbbször piros melegítőben, biciklin rója a várost és mindig jókedvű. Túl a hetvenen is, simán felhúz 260 kilogrammot, s a szíve is csak akkor dobban túl hevesen, ha szép nőket lát.

A boldogság olyan törékeny, mint az üveg…  Ezt a német szólást,  mindenesetre cáfolja az  az alsó-bajorországi Haardorfban  élő  pár, akik az üvegművészeten keresztül leltek egymásra.  A fiatalok közös műteremben dolgoznak, ahol a forró olvasztókemencében, varázslatos üvegtárgyak születnek.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – május 3., csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – május 3. csütörtök 16.55

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább