Egy hazában: Pécsi Horvát Színház

Az április 29-i adás tartalmából
 

Pod nebom bóje purpurá, azaz A bíborszínű ég alatt – a múlt csütörtökön ezzel a címmel került az olvasókhoz Dujmov Drágomir, magyarországi szerb író legújabb regénye. Mint a szerző műsorunknak elmondta: a könyv a mártírhalált halt Ápity Milos szerb lelkészről, hercegszántói parókusról szól. (Mándity Predrág.)

Pénteken díjátadó ünnepséggel zárult a szerbiai Veliká Plánában megtartott Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. A több mit 300 beérkezett pályamű közül a legjobb külföldí filmnek járó elismerést az MTVA munkatársa, Sibalin György által rendezett “Szelek szárnyán, felhők fölé” című film nyerte. Az alkotás az első szerb olimpikonról, az Osztrák-Magyar Monarchiában született Momcsilo Tápávicáról szól – számolt be műsorunknak a rendező. (Mándity Predrág)

A múlt héten átadták a Pécsi Horvát Színház felújított és kibővített épületét. Rippl-Rónai József – a magyar modern festészet első mestere címmel nyílt kiállítás a kaposvári festőművész alkotásaiból a zágrábi Modern Galériában. Orosháza második újratelepítésének 274. évfordulójára emlékezett hétfőn a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat. Solymár községi önkormányzata és Német Nemzetiségi Önkormányzata az elmúlt héten több rendezvénnyel is emlékezett a sváb lakosok 72 évvel ezelőtti kitelepítésére. Május 5-én tartják a 10. Országos Német Nemzetiségi Gyermektánc Fesztivált. Lengyelország nemzeti ünnepe alkalmából május 5-én családi napot tartanak a budapesti Hadtörténeti Múzeumban. A gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium végzős hallgatói május 5-én, délelőtt 10 órától tartják ballagási ünnepségüket, a Román Kulturális Központban. Fúvószenekara fennállásának 100. évfordulója alkalmából a Kétegyházi Baptista Gyülekezet ünnepi istentiszteletet tart május 5-én délután öttől, valamint május 6-án délelőtt kilenc és délután öt órától. A budapesti Bolgár Galéria képzőművészei alkotásaiból nyílik kiállítás Debrecenben. „70 év 70 kép”-Görögök Magyarországon 1948-2018 címmel nyílik fotókiálítás
Budapesten, a Görögség Házában. Májusban is folytatódik a nemzetiségi táncház-sorozat a szegedi Nemzetiségek Házában. Djurdjevdan, vagyis Szent György napi szerb bálat tart Pomázon a Selo Zenekar május 5-én.

Ahogyan híreinkben már szóltunk róla: az elmúlt héten átadták a Pécsi Horvát Színház felújított és kibővített épületét. Az intézményt Nina Obuljen Korzinek, Horvátország kultúráért felelős minisztere és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere avatta fel, aki elmondta, hogy az 1200 négyzetméteres akadálymentes épületben, 103 férőhelyes nézőteret, és 98 fős szabadtéri színpadot alakítottak ki. Füri Tamás beszámolója.

Az elmúlt vasárnap ért véget a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A rendezvény idei díszvendége Szerbia volt. Könyvkiadás és irodalom a déli szomszédunknál és a hazai szerb nemzetiség kultúrújában – Mándity Predrág összeállítását hallják.

Pesterzsébet Szlovák Önkormányzata minden évben közönségtalálkozót szervez a Költészet Napja alkalmából, ahol a magyarországi szlovák irodalmat mutatják be. Idén az „Útban hazafelé” című regényt ismertették. A könyv szlovák nyelven a Neskory návrat címet viseli, és a szarvasi születésű Kondacs Pál írta Melis György operaénekes életútjáról, Szarvastól a Magyar Állami Operaházig. Iveta Hrubonová először a bemutató házigazdáját, a pesterzségeti szlovák önkormányzat tagját, Bencze György Lászlónét kérte mikrofon elé.

Román nemzetiségi nyelv és irodalomból, valamint népismeretből tartottak Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyt rendeztek hetedik és nyolcadik osztályos tanulók részére szerdán Gyulán. A versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma írta ki és az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központja az aki megrendezi, már harmadik éve. A megmérettetésre három iskola, Gyula, Méhkerék és Battonya diákjai neveztek. Kaupert Júlia először Szarkáné Brád Annamáriát, az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ román nemzetiségi referensét kérdezte.

Mohácson hagyományosan két nemzetiség: a németek és a sokacok együtt tartják báljukat. A sváb-sokac bált a két nemzetiségi önkormányzat ugyanis közösen szervezi, és rendkívül népszerű a dunaparti város életében. Schulteisz Gábor kollégánk is ott volt az idei mulatságon.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – április 29., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább