×

Oxigén: Madarak és Fák napja

Az április 29-i adás tartalmából
 

Záportározók természetvédelmi jelentősége. A záportározók olyan felszíni vagy felszín alatti tározó, amelynek célja a csapadékból keletkező árhullám csúcs-vízhozamainak ideiglenes visszatartása.

– Mit tegyünk, ha kirándulás közben magára maradt állatkölyköt / madárfiókát látunk? Bár elesettnek, magányosnak tűnhet, ez a repülni tökéletesen még nem tudó házi rozsdafarkú fióka rövid élete egyik legfontosabb önvédelmi döntését hozta meg azzal, hogy elhagyta a fészket. Ha mi teljesen feleslegesen mégis hazavisszük, hogy „megmentsük”, csak kárt okozunk neki, mert elszakítjuk az őt etető és nevelő szüleitől, és szinte bizonyosan csökkentjük az elengedését követő túlélési esélyei

– A Madarak és Fák napáig, azaz május 10-ig lehet fákat jelölni az idei Év Fája versenyre, melyet immár 9. alkalommal rendeznek meg. Idén először a döntőbe jutott fák jelölői szakmai támogatást is kapnak majd a sikeres kampányhoz.

– Április 22-én, a Föld Napján szervezett túrát Szilvás-kőre a Novohrad-Nógrád Geopark. A Salgóbányai Geocsodák Házától az ország legmélyebb bazalt-barlangjáig tartó túrán számos érdekességet osztott meg a résztvevőkkel Parkfalvi Péter, a geopark geológusa és Buda László barlangász, a szilváskői barlangok kutatója. A Kis-Szilváskő és a Szilvás-kő közötti nyeregben már virágoztak a keltikék, és a 30 méter magas bazaltoszlopokból álló sziklafal, a mágneses sziklák, a hajdani bányák nyoma és a nagy hasadékban megbújt hó igazán sok látnivalót kínált.

Hallgassa meg!

Oxigén – Kossuth – április 29., vasárnap, 14:32

Szerkesztő: Vajda Boglárka
Műsorvezető: Molnár Róbert

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább