×

Domovina: A szlovák hagyományok ápolása

Az április 30-i adás tartalmából

Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre gyakrabban találkozunk olyan fiatalokkal, akik szabadidejükben is a szlovák hagyományok ápolását és népszerűsítését tartják egyik fontos életcéljuknak. A Domovina első felében két ilyen tehetséges lányt ismerhetnek meg.Tavaly Dabas-Sáriban, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége szlovák ének-
és szavalóversenyének országos döntőjén ők nyerték el a Domovina különdíját,mellyel a legmeggyőzőbb előadókat jutalmaztuk.

1. SZPISÁK BOZSENKA

A szavalók közül Szpisák Bozsenka, a tótkomlósi szlovák iskola diákja volt a díjazottunk. Természetesen a versmondáson kívül még sok-sok dologban jeleskedik: néptánc, zene, színjátszás, ének…. s még hosszan sorolhatnánk. Ismerkedjenek meg vele önök is!

szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert

2. JOÓB ZOÉ

A Magyarországi Szlovákok Szövetsége 2017-es szavaló- és énekversenyén a Domovina másik díjazottja, a legmeggyőzőbb előadó ének kategóriában Joób Zoé, a budapesti szlovák gimnázium diákja volt. Már hosszú évek óta állandó résztvevője a különböző énekversenyeknek és szlovák rendezvényeknek.A szlovák nemzetiségi területen kifejtett munkája elismeréséül tavaly elnyerte az Angyalföldi Szlovák Önkormányzat Bielik György ösztöndíját is. Úgy tűnik, Zoé az idén is kivételes teljesítményre készül!

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Pokrián Péter

vágó: Borbély Viktor

3. BÉKÉS MEGYE KINCSES HÍMZÉSEI SZEGEDEN

Műsorunk második felében az Alföldre, Szegedre hívjuk önöket.
Április 6-án a Nemzetiségek Házában rendkívül érdekes kiállítás nyílt Békés megye hímzőinek munkáiból. Dr. Illés Károlyné, a Népművészet Mestere, valamint a Nagybánhegyesi Rezeda Hímzőkör mutatkozott be.
A nemzetközi megmérettetéseken is több díjjal büszkélkedő nemes darabokat a Szegedi Szlovákok Egyesülete és a Szegedi Szlovák Önkormányzat hívta meg. S a kiállításra nemcsak a szegedi szlovákok voltak kíváncsiak, hanem a többnemzetiségű város többi polgára is.
A Közös gyökereink című kiállítást május 10-ig nézhetik meg
a szegedi Nemzetiségek Házában, az Osztróvszky utca 6. szám alatt.

szerkesztő: Hruboňová Iveta, Bencsik János
operatőr: Kajtsa Zoltán
vágó: Násztor Róbert

Jó szórakozást kívánunk!

Domovina – Duna – Április 30., hétfő, 7:10
Ismétlés aznap 15:45-től a Duna World-ön!

Videó ajánló

Olvasson tovább