Szlovák nemzetiségi műsor - 17. hét

Az április 23-29. közötti adások tartalmából.
 

Április 23., hétfő:
– Hírek, nemzetiségi információk
– „A Tátra mindenkié”- a 2014-ben indult kezdeményezésről, projektről olvashatunk a dobrenoviny.sk oldalon
– Április közepén Kiskőrösön rendezték meg a szlovák tájház vezetők országos konferenciáját. A rendezvény értékelésére kértünk dr. Király Katalin etnológust, fő szervezőt.
– Hétfő lévén a műsor második részében egy mesejátékkal kedveskedünk a gyerekeknek, „ Poviedka o chlapcovi a divej husi „ / Mese a fiúról és a vadlúdról / címmel.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Április 24., kedd:
-kezdődik a nyári szezon az újbesztercei skanzenben
-kalendárium
-A Tótkomlós Barátainak Köre Egyesület március 28-án tartotta közgyűlését Budapesten a Szlovák Intézetben. A tagság elfogadta a tavalyi évi tevékenységről szóló valamint a pénzügyi beszámolót, s elkészítették az idei programtervet is. A közgyűlés után a Szlovák Intézetben megnyitották a Hajkó Zsuzsanna festményeiből és Zsolnai Mihály fafaragásaiból készült közös kiállítást. Ők ketten is a baráti kör tagjai. Erre az eseményre már megérkeztek a művészek baráti és vendégei is.
megszólalók: Hollerné Racskó Erszébet, Benyó Pál, Gyivicsán Anna, Hajkó Zsuzsanna, Zsolnay Mihály, Hrivnák Mihály

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Április 26., csütörtök:
– kalendárium
– A Költészet Napja alkalmából Pesterzsébet Szlovák Önkormányzata minden évben közönségtalálkozót szervez, melyen a magyarországi szlovák irodalmat mutatják be. Idén április 19- én az „Útban hazafelé” regényt ismertették. A könyv szlovák nyelven a Neskory návrat ( ejtsd: Neszkorí) címmel a szarvasi születésű Kondacs Pál írta és Melis György operaénekes életútját mutatja be Szarvastól a Magyar Állami Operaházig. A bemutató házigazdája Bencze György Lászlóné /Mária/ a pesterzsébeti szlovák önkormányzat képviselője volt. megszólalók: Bence György Lászlóné, Gulácsiné Hilda, Kondacs Pál, Árgyelánné Erzsébet,
– Népi humor Plachtincéből /Alsópalojta/ megszólalók: Juraj Matias, Mária Tomaskinová, Mária Kpácová,

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Április 27., péntek:
-nemzetiségi hírek
-Örménykút Község Önkormányzata és az Örménykúti Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata április 28. szerveznek meg XV. Örménykúti Falunapot és Nemzetiségi Napot
-Szlovák élet Örménykúton 1995-ben. Megszólalók: Benko András, Csicsely Erzsébet
“Pohľad do tmy”, írt: Paula Sabolová Jelínková, rendező: Peter Jezný, szerplők: Michaela Cobejová, Alfréd Swan, Peter Jezny, Lena Kosická

Szerkesztő: Dózsa Zenta

Április 28., szombat:
Mint azt már hallgatóink megszokhatták, ezen a szombaton is először vallási műsorunkkal jelentkezünk.
Ezután bemutatjuk a szlovák fővárosban működő Pozsonyi Kifli Társulást, mely érdekes programokkal, tematikus városnézéssel, előadásokkal várja az érdeklődőket, és több kiadvánnyal is büszkélkedhet. Az egyesületről, melynek vezetése április 20-án Pozsony főpolgármesterétől elismerő oklevelet vehetett át, annak elnökével, Bolemant Évával beszélgetünk. A civil kezdeményezés a századforduló többnemzetiségű Pozsonyának egyik szimbólumáról, korának méltán világhírű édességéről Pozsonyi Kiflinek nevezte el magát, és a többnemzetiségű város történelmi és kulturális értékeinek ápolását és népszerűsítését tűzte ki céljául.
Közhelyszámba megy, hogy Pozsonyban anno mindenki három nyelvet ismert (a németet, a magyart és a szlovákot), és toleráns légkör uralkodott mindaddig, amíg ezt romba nem döntötte a háború és az utána következő áldatlan időszak. A germanista Jozef Tancer „Megoldódott nyelvek” c. kötete a háromnyelvű Pressburg-Pozsony-Bratislava iránt érdeklődő olvasónak szól. Elsősorban a médiában, de a szakmaibb jellegű publikációkban is gyakori témája a visszaemlékezéseknek a város két háború közötti multietnicitása és multireligiozitása. Az említett kötetről beszélgetünk annak szerzőjével a műsor második órájában.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Április 29., vasárnap:
– Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete már 14. alkalommal megszervezte diák tudományos versenyt. Az idén a „20. század fontos történelmi események a családokra nézve” volt a verseny fő témája . Országos forduló április 13-án zajlott le a Tótkomlósi Szlovák Iskolában. ism.
– A Tótkomlós Barátainak Köre Egyesület március 28-án tartotta közgyűlését Budapesten a Szlovák Intézetben. A tagság elfogadta a tavalyi évi tevékenységről szóló valamint a pénzügyi beszámolót, s elkészítették az idei programtervet is. A közgyűlés után a Szlovák Intézetben megnyitották a Hajkó Zsuzsanna festményeiből és Zsolnai Mihály fafaragásaiból készült közös kiállítást. Ők ketten is a baráti kör tagjai. Erre az eseményre már megérkeztek a művészek baráti és vendégei is. ism.
megszólalók: Hollerné Racskó Erszébet, Benyó Pál, Gyivicsán Anna, Hajkó Zsuzsanna, Zsolnay Mihály, Hrivnák Mihály

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább