Egy hazában: „...beszélsz a gyerekkel németül?”

Az április 22-i adás tartalmából
 

Április 28-án harmadik alkalommal rendezik meg Szegeden „A női lélek kaleidószkópja” című nemzetközi konferenciát. A szervezők a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Román Nyelv és Irodalom Tanszéke, a Nagyváradi Emanuel Baptista Egyetem, a Szegedi Román Nemzetiségi Önkormányzat és a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi fiókja – mondta el műsorunknak Szabó Zsolt, lektor. (Kaupert J.)

Összesen csaknem 1,3 tized milliárd forint állami támogatást nyertek a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek, táncegyüttesek, valamint szabadtéri és nemzetiségi színházak működésük és szakmai programjaik megvalósítására. Az orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat meghívására nemrégiben a városba látogatott a Weimar melletti Kromsdorf polgármestere. Nikolaus Lenau és kiadója, Anastasius Grün, a két rokon lélek életét és munkásságát mutatták be az elmúlt héten a pécsi Lenau-házban tartott különleges szimpóziumon. A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár negyedik alkalommal hirdette meg a népviselet napját. Gyertek velünk a táncba címmel rendezi a Martenica Táncegyüttes önálló estjét április 28-án, este 7 órától a budapesti Bolgár Művelődési Házban. A romániai Határon Túli Románok Minisztériuma, Románia Gyulai Főkonzulátusával közösen ezen a hétvégén kirándulást rendez a magyarországi románok számára.

A siklósi szerb templomban az ikonosztázion restaurálása folyik. A magyar állam anyagi támogatásával és a Budai Szerb Egyházmegye megrendelése alapján kiváló szakemberek végzik a munkát, akiket Győri Lajos, festőrestaurátor vezet. Vele beszélgetett Mándity Predrág.

Az Országos Szlovák Önkormányzat tavaly döntötte el, hogy Tessedik Sámuel születésnapját, április 20-át a Magyarországi Szlovák Pedagógusok Napjává nyilvánítja. Idén az Önkormányzat Oktatási Nevelési Bizottsága egy 3 napos anyaországi továbbképzési lehetőséggel tiszteli meg azokat a szlovák pedagógusokat, akiket az intézményvezetők az adott szlovák nemzetiségi iskolákban, nyelvet oktató intézményekben megjutalmaznak. Így alakult ki az a 40 fős magyarországi szlovák pedagógusokból álló csoport, akik ezen a hétvégén utaztak el Szlovákiába. Lázár Erikát, az Országos Szlovák Önkormányzat oktatási referensét, Bencsik János kérdezte.

Amikor a családokba megérkezik a gyermek, az egész élet megváltozik, a nemzetiségi családokban pedig sokszor még egy külön lelki nyomás is hozzájön, hiszen a környezetben gyakran kérdezik: beszélsz a gyerekkel németül? Till Judit éppen azért hozta létre Pécsett az Anyabárkát, hogy az anyukák megbeszélhessék egymás között a gondjaikat. A német bébi-csoportot Bíró-Csányi Krisztina vezeti. Arnold Krisztina először az alapítót, Till Juditot kérdezte.

Április 17-én a Pécsi Tudományegyetem Külügyi Igazgatósága által szervezett Nemzetközi Tavasz elnevezésű programsorozatban Horvátországé volt a főszerep, számolt be műsorunknak Szabó Attila, külügyi koordinátor. Az érdeklődők többek közt előadást hallhattak a szomszédos ország szépségeiről, és a Pécsett élő horvát kisebbségről is Blazsetin Istvántól, a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének vezetőjétől. Sákán Tímea kérdezte őket a rendezvényről.

Április 29-én tartják Ráckevén az Országos Nemzetiségi Találkozót. Az Ács Károly Művelődési Központ közel 20 éve rendez nemzetiségi fesztivált, amelynek célja a nemzetiségi hagyományok és az anyanyelv megőrzése, valamint hogy a hazai nemzetiségek koreográfiáikon keresztül is közismertté válhassanak. Hosszú idő után kapott újra meghívást az eleki román hagyományőrző táncegyüttes is. Bágy Györggyel, a népművészet mesterével, az együttes vezetőjével Kaupert Júlia beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – április 22., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább