Szlovák nemzetiségi műsor - 16. hét

Az április 16-22. közötti adások tartalmából.
 

Április 16., hétfő
– Április 20 – át – Tesedik Sámuel születésnapi dátumát kijelölte az OSZÖ magyarországi szlovák pedagógusok napjának. E alkalomból az országos önkormányzat három napos kirándulást – továbbképzést szervezi a tanáraink számára Szlovákiába. Megszólaló: Lázár Erika, OSZÖ iskolareferense
– Komjáti Ruzsenka, a Vanyarci nemzetiségi iskola tanára portréja

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Április 17., kedd
– nemzetiségi információ
– Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete már 14. alkalommal megszervezte diák tudományos versenyt. Az idén a „20. század fontos történelmi események a családokra nézve” volt a verseny fő témája . Országos forduló április 13-án zajlott le a Tótkomlósi Szlovák Iskolában. megszólalók: Tuska Tünde, Ondrejková Mária, Rágyansky Juraj, Nagy Eszter, Balog Máté, Dzuris Júlia…..

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Április 20., péntek:
– Hírek, nemzetiségi információk
– Az Országos Szlovák Önkormányzat április 20-át a Magyarországi szlovák pedagógusok napjává nyilvánította. Ebből az alkalomból a mai műsorban a szó a pedagógusoké lesz, a tanári pálya szépségeiről és nehézségeiről beszélgetünk Lestyan Katalin csabacsűdi, Lászik Mihály, Sutyinszki János és Libuse Pestiová békéscsabai tanárokkal, valamint a budapesti szlovák gimnázium nyugalmazott igazgatójával Petró Lászlóval.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Április 21., szombat
-Vallási magazin
-Csaba 300 címmel indult internetes oldalt a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete, melyben kvízkérdéseket is feltesznek az olvasóknak, ehhez kívánunk segíteni a válaszadóknak Aradi Péter András, nyugalmazott békéscsabai lelkésszel készült riportunkkal. Munkásságáról valamint az evangélikus nagytemplom oltárképéről is beszél.
-Az Országos Szlovák Önkormányzat Tessedik Sámuel születésnapját, április 20-át a Magyarországi Szlovák Pedagógusok Napjává nyilvánította. Szombati adásunkban a néhai Miklya Béláné portréját hallgathatják meg az érdeklődők. Kati néni 1999-ben kapta meg az Országos SZlovák Önkomrányzat “Nemzetiségünkért”-díját, akkor beszélt tanári pályájáról, életéről az egykori békéscsabai tanyavilágról, a tanyasi iskolákról és arról, hogyan töltötte aktívan nyugdíjas éveit a szlovák közösség közt ez a vérbeli pedagógus.
-Évfordulónaptár

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Olvasson tovább