Vasárnapi újság: sokat árthat a nyelvnek a számítógépes világ térnyerése

Az április 15-i adás tartalmából
 

Brüsszel újra támadásban. A LIBE bizottság hazánkat hamis állítások sorával illette és nem titkolta azt a szándékát, hogy megkísérli lehetetlenné tenni a választáson elsöprő győzelmet aratott, és a migrációt ellenző nemzeti kormányt. A történtekről és várható következményeiről kérdezzük Rogán Antalt a miniszterelnöki kabinetiroda vezetőjét.

A kitelepítés csak vagonok kérdése. A Benes-féle elmélet abszurditását a nagyhatalmak ellenvetés nélkül fogadták el, azt feltételezve, hogy a háború kirobbanása a kisebbségeknek és nem a hatalom gyakorlóinak a bűne. A lakosságcsere elvben azt jelentette, hogy egy szlovák nemzetiségű magyar polgár helyett egy magyar nemzetiségűt kellett volna áttelepíteni, de mivel a háborús bűnösök kvótán felüliek, rájuk nem vonatkozott ez a szabály. Popély Gyula történész nem optimista a benesi dekrétumok visszavonásának lehetőségét illetően.

Csalás. Ezt hangoztatta a választáson vesztes ellenzék, annak ellenére, hogy ilyen az állításra semmiféle bizonyítékot nem tudnak felmutatni. Patyi András a Nemzeti Választási Bizottság elnöke szerint tiszteletet érdemelnek azok, akik a választási bizottságokban emberfeletti munkát végeztek, a csalásokról szóló állítások pedig politikai célokat szolgálnak, a valósághoz nincs közük.

Tanulságok voksolás előtt. Miért nem képes elfogadni az ellenzék a népakaratot? Milyen reakció várható a vesztesek oldalán? Két politológus elemzése a sokszínű, de mégis egyforma ellenzékről. Zárug Péter Farkas szerint rá kell döbbenniük, hogy nem a többséget, hanem a hangos kisebbséget képviselik, Kiszelly Zoltán pedig a gyász fázisaihoz hasonlítja reakcióikat.

Bevándoroltatott betegségek. Az Európában ismeretlen ragályos kórok, de az ismert betegségek terjesztői is lehetnek az ellenőrzés nélkül érkező migránsok. Az AIDS-szel fertőzött afrikai migránsok között akadhatnak erőszaktevők is, akik így tovább terjeszthetik a kórt. ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász úgy véli, nem csak a biztonsághoz, de egészsége megőrzéséhez is joga van minden polgárnak.

Pénzügyeinkről. A Magyar Nemzeti Bank szerepe az elmúlt 8 esztendő sikereiben és feladatai a következő években. Értékel Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja.

Gyilkosság vagy öngyilkosság? Teleki Pál rejtélyesnek tűnő halála a történész szerint korántsem rejtélyes, a körülmények ismeretében valóban önkezével vetett véget életének. Legalábbis még nem találtak bizonyítékot ennek ellenkezőjére. Szerepéről és döntéseiről is szól Ablonczy Balázs hamarosan megjelenő könyve.

A Nagy Fejedelem újra temetése. Rákóczi Ferenc földi maradványainak hazatértét a legenda szerint 22, Kerékgyártó József helytörténeti kutató ellenben állítja, hogy a történelmi tények alapján vélhetőleg 3 harang kísérte haza Rákóczi hamvait.

Nyelvében él a nemzet, de sokat árthat a nyelvnek a számítógépes világ térnyerése. Kell-e félnünk a változásoktól? Mit tehetünk nyelvünk tisztaságának megőrzéséért? A választ Tolcsvai Nagy Gábor nyelvésztől várjuk.

Vasárnapi újság – Kossuth – április 15., vasárnap, 6:00

Szerkesztő: ifj. Tóth György
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Ide kattintva hallgathatja vissza a teljes adást >>>

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább