×

Túl az Óperencián - Haumann Péter - 15. hét

Az április 9. és 15. közötti adások tartalmából.
 

Haumann Péter 1941. május 17-én született Budapesten. Tanulmányait a Toldy Ferenc Gimnáziumban kezdte, melynek elvégzése után felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1963-ban végzett. Ezt követően a debreceni Csokonai Színházba szerződött. 1966-ban került át Pécsre a Nemzeti Színházhoz. Később játszott a 25. Színházban és a József Attila Színházban is.
A Madách Színházban töltött el 15 évet, játszott a Nemzeti, az Arizona és a Radnóti Miklós Színház deszkáin is. 1994-ben szerződött a Katona József Színházhoz, ahol 2016-ban mondott fel. 2010-ben lett a Nemzet Színésze. A címet Kállai Ferenc halála után kapta. Rengeteg színházi darabban és filmben játszott, illetve néhány darabot rendezett is. A legtöbben talán az Indul a bakterház Patásaként ismerik, de hangja ismerős lehet a Hupikék Törpikékből is, melyben Hókuszpókot szinkronizálta. Emellett több alkalommal kölcsönözte Louis de Funés hangját. Legutóbb a Fekete múmia átka című filmben tűnt fel, melyben Armenian-t alakítja. Feleségétől, Ágnestől 3 gyermeke született: Haumann Petra, Máté, Petra és Dávid közül Máté és Petra színészek.
Haumann a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Várjuk Önöket szeretettel.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább