Szlovák nemzetiségi műsor - 15. hét

Az április 9-15. közötti adások tartalmából.
 

Április 9., hétfő
– 1213 szavazattal a szlovák nemzetiségi szószóló Paulik Antal, az OSZÖ kabinetvezetője, lett
– A Békés megyei szlovák értelmiség nyelvhasználata c. Uhrin Erzsébet könyvéről: A magyarországi szlovák nyelvszigeteken a nyelvjárás más nyelvi réteggel való felváltása többnyire másodlagos szocializáció útján ment végbe az 1960-as évektől, az akkor iskoláskorú generációktól számítva. A nyelvjárás elhalásának „nyelvjárás versus irodalmi nyelv” módozata jellemzi a magyarországi szlovákok azon csoportját is, amely az 1946 – 48-as magyar-csehszlovák lakosságcsere során áttelepült Csehszlovákiába…ARCHÍV megszólalók: Uhrin Erzsébet, Gyivicsán Anna

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Április 10., kedd
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló, aktuális felhívások
– A magyarországi szlovákoknak a többi nemzetiséggel együtt ezután is lesz szószólójuk a parlamentben, a személye azonban változik, Fuzik Jánost követően a jelenlegi listavezető, Paulik Antal látja el ezt a feladatot. Vele hallhatnak beszélgetést a hírösszefoglalót követően. Április 14-én Kiskőrösön kerül megrendezésre a hazai szlovák néprajzi gyűjtemények vezetőinek országos konferenciája. A tájház vezetők idei találkozójának témáiról beszélgetünk az OSzÖ Kulturáis Intézetének igazgatójával, dr. Király Katalinnal. A második hírösszefoglalót követően Sámsonházára látogatunk, ahol 2011-ben 11. alkalommal rendezték meg a szóban forgó konferenciát.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Április 12., csütörtök
– nemzetiségi információ
– Szemet gyönyörködtető hímzésekből nyílt kiállítás / április 6-án /a szegedi Nemzetiségek Házában. A tisza-parti városba a Szegedi szlovákok egyesülete valamint a szegedi szlovák önkormányzat meghívására dr. Illés Károlyné, a népművészet mestere hozta el életmű kiállításának egy válogatását, a nagybánhegyesi Rezeda hímzőkör pedig a településen összegyűjtött eredeti főkötőket és az azok alapján készült új munkáit mutatta be.  A tárlatot Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek  Szövetségének elnöke nyitotta meg. megszólalók: Pálné Anna, Illésné Anna, Trencsénné Erzsébet, Bogárné Mária
– A gyerekkor ízei…megszólaló: Csakiné Rekeny Zsuzsanna, Bogár Mária
– Rozmaríng a békéscsabai
Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Április 14., szombat
– Vallási magazin
– Az Országos Szlovák Önkomrányzat közgyűlése tavaly Tessedik Sámuel születésnapját, április 20-át a Magyarországi Szlovák Pedagógusok Napjává nyilvánította. A budapesti szlovák iskolában tartották meg az első ilyen ünnepet. Miért gondolták fontosnak megalapítani ezt a napot, hogyan köszöntötték a pedagógusokat és milyen hangulatban zajlott az esemény , ez derül ki műsorunkból. Idén ezt a napot Szlovákiában egy 3 napos továbbképzés keretében rendezik meg.
– A Szlovák Film- és Televíziós Akadémia múlt pénteken osztotta ki nemzeti filmdíjait. Kik kapták az elismerést, milyen alkotásokat díjaztak, megtudhatják adásunkból.
– Hétfőn mutatták be Pozsonyban az alkotók az Alexander Dubčekről készült életrajzi filmet. A film a jövő héten kerül a szlovákiai mozikba.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Videó ajánló

Olvasson tovább