Napközben: Kötelező oltások

Az április 10-i adás tartalmából.
 

Várhatóan áprilisban megnyílik az ország első egyszülős központja Budapesten.
Várhatóan áprilisban megnyílik az ország első egyszülős központja Budapesten. A kávézó és játszóház mellett segítő szakemberek várják majd az egyedülálló szülőket, akik akár mobil irodaként is használhatják a közösségi teret. Miért van szükség a központra? Milyen segítséget igényelnek az egyszülős családok? Mennyien vannak egyedülálló szülők Magyarországon? Ezt járjuk körbe Napközben.
rip: B. Tóth
– Nagy Anna, Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke
– Menczel Zsuzsa pszichológus, SOTE, önkéntesként csoportot vezet majd

Hallgassa meg!

Kötelező oltások
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy kötelező lesz Magyarországon a bárányhimlő elleni védőoltás. De miért olyan fontosak a kötelező védőoltások? Mennyire tartja be a lakosság az előírt szabályokat? Mihez vezethet, ha egyes szülők úgy vélik, hogy a mai időkben felesleges beadatniuk pl. a szamárköhögés elleni oltást? Büntethető-e, aki elmulasztja gyerekének beadatni valamelyik védőoltást?
Néhány hete tucatjával küldték haza a gyerekeket az olaszországi iskolákból, miután lejárt a kötelező védőoltások beadatásának határideje, és többen nem tudták bemutatni az igazoló lapot. Mi a gyakorlat máshol Európában.
rip: Pilisy, Horváth
– Csordás Ágnes, Magyar védőnők egyesületének elnöke
– Ferenczi Tamás klinikai bio-statisztikus (vedooltas.blog.hu)
– dr. Póta György Házii Gyermekorvosok Egyesületének elnöke

Hallgassa meg!

Zöld lakás gyógyít
Bár itt a tavasz, és kint minden zöldellni kezd, érdemes a lakásban is növényeket tartani. A növények áldásos tevékenysége nem áll meg a légtisztításnál. A kizöldített otthoni környezet támogatásával könnyebben birkózhatunk meg a stresszel, szorongással, és ezáltal az álmatlansággal, sőt a megfázással is. Valóban érdemes bevinni a növényeket a lakásba? Mit, hova jó tenni, és mit tilos? A fikusz divatja már biztosan lejárt, de hogyan lehet mégis látványosan zöldíteni a lakást? Mely növényeket érdemes az ablakba tenni, és egyátalán miért érdemes a városban is zöldíteni a környezetünket?
rip: B. Tóth
– Lovas Katalin, kertész szakíró
– Dull Andrea környezetpszichológus
– Szabó Gyuri bácsi – bükki füvesember

Hallgassa meg!

Felmérték a magyarországi autószervizeket
Felmérték a magyarországi autószervizeket, nagyjából ötezret. Sok nem is létezik a bejelentett telephelyén, és kevesebb mint felük folytat szerviztevékenységet, illetve rendelkezik az ehhez szükséges műszerekkel, berendezésekkel. A felmérés részleteiről beszélünk Napközben, illetve arról, vajon bízhatunk-e az autószervizekben.
rip: Domokos
-Spindler Tibor, Autószerelők Országos Egyesületének elnöke
-Kincse Szabolcs, a Bárdi Autó Magyarország kommunikációs vezetője

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth, április 10., kedd, 9.00

Szerkesztő: Horváth Ágnes, Süveges Gergő
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább