×

Román nemzetiségi műsor - 15. hét

Az április 9. és április 15. közötti adások tartalmából
 

Április 9., hétfő:
– Népi kalendárim – Gabriela Rusu Păsărin – Román Regionális Rádió
– Beszélgetés Szabó Zsolttal, a SZTE román nyelv- és irodalom tanszékének lektorával húsvéti szokásokról. Székelyföldről, Gyergyószentmiklósról jött, szülei ortodoxok, a gyerekek katolikus vallásúak. Mind a két Húsvétot ünneplik a családban. Ismeri az írott tojás technikáját, de a tojáspatkolást is kipróbálta.
– A Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége, az Arad Megyei Kulturális Főigazgatósággal közösen húsvéti koncerte hívta a gyulai közönséget. Vendég a moldáviai Stela Botez volt, aki húsvéti kolindákkal és népdalokkal szórakoztatta a közönséget.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Április 10., kedd:
– Hírek.
– Kalendárium: válogatás az április 10-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– Az elmúlt évek tapasztalata alapján, több mint hatvan magyarországi román óvónő, tanító, tanár és intézményvezető várható április 18-án a szarvasi Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának éves konferenciájára. A főiskola nemzetiségi és idegen nyelvi tanszéke jó kapcsolatot ápol az iskolákkal. – mondja dr. Olteanu Florea főiskolai docens, a nemzetiségi és idegen nyelvi tanszék vezetője.
– Legendás helyek Romániában: Târgu Jiu környékének egyik látványossága a Polovragi barlang. A tárnát csak idegenvezetővel lehet látogatni, napközben minden egész órában indulnak a csoportok.
– „La ceas de taina” c. sorozat: vendég Cezar Avram, a craiovai C.S.Nicolăescu-Plopşor Kutatóintézet (Institute for Studies in Social Sciences and Humanities, Craiova) igazgatója.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Április 11., szerda:
Április 11-e a Magyar Költészet Napja. Ez a dátum József Attila születésnapját jelzi. Ahogyan a költő is számos utalást tesz alkotásaiban, apai ágon román gyökerei vannak. József Attila román gyökereiről és családi vonatkozásairól szól a riportösszállítás. Beszél: Szikszai Zsuzsanna – a Makói József Attila Múzeum igazgatója, dr. Petrusán György – Csongrád Megyei Román Önkormányzat elnöke, dr. Bucin Mihaela – a Szegedi Egyetem Román Tanszékének vezetője, Moldoveanu Melinda – tanár, Temesvár.
Április 11-én történt események…
Szurkolók klubja. Vendég: Bauer Ádám, Boka Tibor

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Április 12., csütörtök:
-lapszemle, a Foaia eheti tartalma
-gyulai aktualitások
-Gyulán adott koncertet a Moldvai Köztársaság egyik legismertebb népdalénekese, Stela Botez. A fiatal énekesnő elkötelezett híve a hagyományos folklór népszerűsítésének, emellett pedig a koboz, mint kísérő hangszer használata által vált simertté.
-Népi kalendárium
-Biblia a gyerkeknek. Ótestamentum

Szerkesztő-műsorvezető: Boka Tibor

Április 13., péntek:
– Hírek.
– Kalendárium: válogatás az április 13-án történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– A harminchetedik Táncháztalálkozót rendezik meg szombaton és vasárnap (április 14.-15-én) a Budapest Sportarénában. Az elmúlt években sokszor fellépett itt az Eleki Román Hagyományőrző Tánccsoport is.
– Román sportsikerek c. sorozat: Paula Ivan, atléta.
– „Sarea in bucate” c. gasztronómiai műsor.
Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább