Egy hazában: a bükki füvesember

Az április 8-i adás tartalmából.
 

A nemzetiségi pedagógusok számára rendeznek konferenciát Szarvason, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karán. Ez az intézmény mindig is előkelő helyet foglalt el a hazai pedagógusképzésben, ezen belül is a nemzetiségi – szlovák, román, roma és német – tanítók és óvodapedagógusok képzésében. Az idei konferencia fő témája a hit lesz – mondja Olteanu Florea főiskolai docens, a nemzetiségi és idegen nyelvi tanszék vezetője.

A magyarországi szerb hetilap, a Szrpszke nedelyne novine idén is meghirdette a Milován Vidákovityról elnevezett pályázatát, amelyre mintegy húsz rövid elbeszélés érkezett. A prózai műveket egy zsüri értékelte, melynek tagja volt Dujmov Drágomir, magyarországi szerb író is.

Deszken, a szerb ortodox Húsvét alkalmával, ma délután két órától hetedik alkalommal rendezik a hagyományos Tojáskocogtató Európa-bajnokságot. A rangos eseményre, amelynek fődíja egy vándorserleg, négy kategóriában nevezhetnek az indulók – mondta el Rádity Milenkónak Brczán Krisztifor, a Deszki Bánát Közhasznú Egyesület elnöke, az Európa-bajnokság házigazdája.

Az Európai Bizottság október 3-ig közli álláspontját a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezésről, amelyet több mint 1,2 millióan írtak alá. Holnap, az ortodox Húsvét másnapján, Lippón a helyi szerb temetőben új keresztet szentel fel Érity Milán, a lippói szerb parókia adminisztrátora. Április 17-én, este 6 órától a Magyarországi Románok Kulturális Szövetségének épületében rendezi Románia Gyulai Főkonzulátusa a Frankofónia Napját. Április 14-én délután négykor kezdődik a Tavaszi Rapszódia, a 4. nemzetiségi zenei és költészeti találkozó Szegeden. Április 12-e és 18-a között Budapesten, művész Moziban zajlik a 24. Lengyel Filmtavasz vetítéssorozata. Április 14-én, a Budapest Arénában, a Táncháztalálkozón délután öttől rendezik a Hagyományok Háza nemzetközi portfóliójának bemutatkozó koncertjeit.

Több, a keleti kereszténységhez tartozó nemzetiség, közöttük a szerb ortodox hívők ma ünneplik Jézus Krisztus feltámadását. A Húsvét jelentőségéről és a hozzá kapcsolódó szokásokról Káplán Pál szerb ortodox esperessel, szegedi paróchussal Mándity Predrág beszélgetett.

A magyarpolányi óvoda fenntartója 2017 szeptember óta a helyi német önkormányzat. Így több pénz jut a hagyományőrzésre, ünnepekre, és más kiadásokra. Egyre több nemzetiségi oktatási intézmény választja az önkormányzati fenntartót. Arnold Krisztina beszélgetett Wohlstrommer Tibornéval, a helyi német önkormányzat vezetőjével.

A Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola diákjai mindannyian tanulják a szlovák nyelvet, hiszen Bükkszentkereszt nemzetiségi település. A szülők örülnek ennek a lehetőségnek, hiszen több diák nyelvvizsgát tesz, illetve a budapesti szlovák gimnáziumban folytatja a tanulmányait. Az oktatás színvonalát mutatja a diákok dobogós helyezése a legutóbbi olvasóversenyen.

Idén is átadták március 15-én a „Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Érdemérem” elnevezésű kitüntetést. A díj azoknak adományozható, akik a kerület fejlődése, a közjó előmozdítása érdekében példamutató és szakmailag kimagasló tevékenységet fejtettek ki. A díjazottak között volt Kuzma István, a kerület Horvát Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke.

A 16. századig vezeti vissza őseinek sorát a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi. A szlovák és német ajkú családok leszármazottjai között volt a nagymamája is, akitől megtanulta a gyógynövények ismeretét s a velük való gyógyítás tudományát. Több évtizedes munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át március 15.-e alkalmából.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – április 8., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább