×

Domovina: "Nemzetiségek és törvényhozás Magyarországon" – emlékkonferencia a parlamentben

Az április 9-i adás tartalmából.

A Csabai Kalendárium és a Szlovák Világkalendárium 2018-as évfolyamának békéscsabai bemutatója

Április 13-án, pénteken 16:00 órakor mutatnak be Pozsonyban két magyarországi szlovák évkönyvet, valamint a Szlovák Világkalendáriumot. A rendezvénynek Az Egyetemi Könyvtár előadóterme ad otthont. A Mi Kalendáriumunkat (Náš kalendár) Ján Hovorka tudományos munkatárs, történész és diplomata mutatja be.
A Csabai Kalendáriumot pedig Paulik Antal, az Országos Szlovák Önkormányzat kabinetvezetője.A Szlovák Világkalendáriumot Ľudo Pomichal, a Külhoni Szlovákok Portáljának főszerkesztője ajánlja a nagyközönség figyelmébe. A Csabai Kalendárium és a Szlovák Világkalendárium 2018-as évfolyamát március 7-én, a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában mutatták be a hazai közönségnek.

szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert

“Nemzetiségek és törvényhozás Magyarországon” – emlékkonferencia a parlamentben

Március 19-én “Nemzetiségek és törvényhozás Magyarországon” címmel szervezett emlékkonferenciát az Országgyűlés Felsőházi Termében a Magyarországi nemzetiségek bizottsága. A rendezvényen megemlékeztek az 1849. évi első nemzetiségi törvényről, majd a dualista magyar állam által 150 éve megalkotott 1868. évi nemzetiségi törvényről, valamint az 1993-as nemzetiségi törvény létrejöttéről és annak 2011. évi módosításáról, amely a mai a hazai nemzetiségi közélet alapját képezi.

szerkesztő: Klausz Karola
operatőr: Pokrián Péter
vágó: Borbély Viktor

Az április 16-i adás tartalmából:
„A látvány csendes nyugalma” – Németh Ottó világa 

Az április 16-i magazinban Németh Ottó autodidakta festőt, egy egész évszázad tanúját ismerhetik meg, aki 1918. április 26-án született Tótkomlóson. A művész és felesége jelenleg Pesterzsébeten él, és első önálló, az életművéből rendezett reprezentatív kiállítását március 14-én, a 100. születésnap előtt pár héttel, Ottó bácsi személyes részvételével nyitották meg.

Szerkesztő-rendező: Antala Zsuzsanna
Operatőr: Szél Zsolt
Vágó: Násztor Róbert

Domovina – Duna – Április 9., hétfő, 7:10

Szerkesztő-műsorvezető: Antala Zsuzsanna
Szerkesztő munkatárs: Klausz Karola

Ismétlés aznap 15:45-től a Duna World-ön!

Videó ajánló

Olvasson tovább