Szlovák nemzetiségi műsor - 14. hét

Az április 2. és április 8. közötti adások tartalmából.
 

Április 2., hétfő
– A húsvét név eredetéről, a húsvét időpontjáról, a kersztény és népi szokásokról, hagyományokról, a különböző húsvéti szimbolikákról. Mit jelképez a húsvéti tojás, bárány? Milyen nyugati és keleti szokások vannak manapság húsvét hétfőn?
– 1805-ben ezen a napon születet a nagy meseíró Hans Christian Andersen. Nehéz gyerekkora elől menekült a fantázia világába. Születsnapja 1967 óta a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja.
– Katarína Mosnáková Bagľašová, vajdasági szerző. Tavaly jelent meg “Enike benike krikel bé” címú gyerekkönyve. Ennek kapcsán beszélgetett vele kolléganőnk a legnagyobb pozsonyi nemzetközi könyvfesztiválon még novemberben.
– Irodalmi összeállítás, melyben a tavaly decemberben megjelent “A mi Alföldünk”című kötetet mutatjuk be. A dél-alföldi szlovák és szlovák kötődésű szerzők irodalmi antológia bemutatóján készítettünk interjúkat Lonovics Lászlónéval, a kötet szerkesztőjével, Maruzsné dr. Sebó Katalinnal a kiadvány szakmai lektorával, Szincsok György, szakmai konzulenssel és Chlebniczki János, nyelvi lektorral. Az összeállításban a szerzők is felolvasnak műveikből, szlovák és magyar részleteket is hallhatnak a montázsban. A kétnyelvű kiadvány a Békés Megyei Könyvtár gondozásában jelent meg.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Április 3., kedd: 

– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Rákóczi és Kassa címmel könyvbemutatót tartottak Miskolcon. A két nyelven megjelent kötetben magyar és szlovák történészek előadásait gyűjtötték össze.
– A bükkszentkereszti nemzetiségi általános iskolás gyerekek szép eredményeket értek el a Püspökhtavanban megrendezett szlovák olvasóversenyen
– Sándor Erika tanárnővel a téli és várható tavaszi táborokról beszélget Mács Ildikó. A hosszú tél után hogyan készül a tavaszra Bükkszentkereszt község legidősebb lakója, Czeglédi Frida néni
– A műsor második részében egy római katolikus és egy görög-katolikus papot ismerhetnek meg, akik Szlovákiában zarándokutakat szerveznek többek között a Szentföldre is.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Április 4., szerda:
– nemzetiségi információk
– történelmi kalendárium
– Az érdekes és titokzatos Pienini – hegység a Szepesi régió északi részén, közvetlenül a lengyel határ mellett található. Délen a Dunajec folyó határolja, amely gyönyörű, meredek falú, szűk folyóvölgyet vájt a hegység szikláiban, kialakítva ezzel egy egyedülálló természeti környezetet, Vöröskolostor és Erdős települések között. A térségben 2 nemzeti park is található.A 3.750 hektáros területen elhelyezkedő park, Szlovákia legkisebb nemzeti parkja, de ugyanakkor egyike a leglátogatottabb turisztikai régióknak.
– A Pieniny Nemzeti Park a leglátogatottabb Szlovákiai régió, amely nagyon sok lehetőséget biztosít az attraktív szabadidő eltöltésére-erről mesél Gondek János
női magazin- Uršuľa Kovalyk a kassai underground jelentős alakja, szociális gondozó. Jelenleg Pozsonyban él. Több irodalmi díjat nyert. Az idén Ursula Kovalyk a Budapesti -Nemzetközi Könyvfesztiválon vesz részt…
– interjú Ursula Kovalyk-kal

Szerkesztő: Dózsa Zenta

Április 5., csütörtök:
– nemzetiségi információk
– A lakosságcsere helye az érintett országok kül- és belpolitikában. Megszólaló: Szarka László
– Szegedre dr. Illés Károlyné, a Népművészet Mestere hozza el életmű-kiállításának egy válogatását és a településen összegyűjtő eredeti főkötőket és azok alapján készült új munkáit a nagybánhegyesi Rezeda Hímzőkör mutatja be. A tárlatot Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke nyitja meg. Illés Károlyné portréja ismétlés

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Április 6., péntek:
– Hírek, nemzetiségi információk, aktuális felhívások
– Sok érdesességet láthatunk és kincseket is találhatunk a különböző vásárokban, bolhapiacokon. A műsor első részében megtudhatjuk, látogatják-e hallgatóink a bolhapiacokat, s ha igen, milyen céllal.
– Péntek lévén az adás második részében elsősorban a rádiójátékok kedvelőit várjuk a készülékek elé. Ma Stefan Timko: „Zabudni na Chelsea” / Felejtsd el a Chelsea-t/ c. művét hallhatják.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Április 7., szombat:
– jeles nap – 1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGNAPon. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása.
– történelmi kalendárium
– A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete 2018. Április 14-én rendezi meg Kiskőrösön a Szlovák Tájházvezetők Országos Konferenciáját. A szakmai találkozón előadások hangoznak el a raktárban hánykolódó tárgyak bemutatásának lehetséges módjáról és tematikus kiállítás berendezéséről.
– Szlovák Tájházok, megszólalók: Hugyik Erzsébet, Krupa András, Andó György , Hlogyik István
– Vallási félóra

Szerkesztő: Dózsa Zenta

Április 8., vasárnap:
– Romák Napja
– A lakosságcsere helye az érintett országok kül- és belpolitikában. Megszólaló: Szarka László ism.
– A Pieniny Nemzeti Park területileg a legkisebb, de szépségével nem marad le a többitől. A második legrégebbi park, mely a lengyelországi határ mentén terül el. A Dunajec folyón, amely e vidék  fővonalát alkotja, tutajozás közben lehet megcsodálni a táj megható szépségeit. A túrák kiindulópontjai a Vöröskolostor (Červený Kláštor), Spišská Stará Ves vagy Ólubló (Stará Ľubovňa). megszólaló: Gondek Ján ism.
– Rákóczi és Kassa címmel könyvbemutatót tartottak Miskolcon. A két nyelven megjelent kötetben magyar és szlovák történészek előadásait gyűjtötték össze. Megszólaló: Palencsár Ildikó ism.
A bükkszentkereszti nemzetiségi általános iskolás gyerekek szép eredményeket értek el a Püspökhtavanban megrendezett szlovák olvasóversenyen megszólaló: Buris Orsolya ism.
Sándor Erika tanárnővel a téli és várható tavaszi táborokról beszélget Mács Ildikó. A hosszú tél után hogyan készül a tavaszra  Bükkszentkereszt község legidősebb lakója, Czeglédi Frida néni ism.

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Videó ajánló

Olvasson tovább