Egy hazában: Húsvét

A április 1-i adás tartalmából
 

A Bükki szlovák nemzetiségi általános iskola diákjai mindannyian tanulják a szlovák nyelvet is. Az oktatás színvonalát mutatja a diákok dobogós helyezése is a legutóbbi olvasóversenyen – Telekes Józsefné igazgató. (Mács Ildikó)

Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész – hangsúlyozta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az elmúlt hétvégén Gárdonyban, ahol a hazai nemzetiségek képviselőivel közösen aláírta a Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét. Keresztutak címmel tartott nagypénteki rendezvényt a Belváros- Lipótvárosi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat és az Urartu Örmény Színház. Húsvéti harmatszedést tartottak ma kora reggel Zsámbékon. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata fővédnöksége alatt május 19-én tartják a tarjáni Tájház udvarán a Magyarországi Németek 3. Országos Kézművesnapját. Közös Gyökerink címmel rendez a Békés megyei hímzők alkotásaiból kiállítást a Szegedi Szlovákok Egyesülete és a Szegedi Szlovák Önkormányzat a Nemzetiségek Házában, a megnyitót április 6-án délután 5-kor tartják. Húsvéti bált rendez ma este 8 órától Hercegszántón a Veseli Santovcani Nemzetiségi Hagyományőrző Kulturális Egyesület.

Ahogy legutóbbi műsorunkban röviden már hírt adtunk róla: a kormány 465 millió forintos támogatásából felújítják a szentendrei Szerb Egyházi Múzeumot. Az építkezés érinti a múzeum több terét, de a leglátványosabb a kiállítótér megújulása lesz. Ez ugyanis egy klasszikus egyházművészeti kiállítást foglal majd magába, modern kiállítástechnikai eszközökkel. A múzeum felújításáról tartott rendezvényen munkatársunk, Mándity Predrág is ott volt.

A tojásfestés és a locsolás nem kifejezetten sváb szokás, de idővel átvette a német népcsoport a környékbeli magyaroktól ezeket a hagyományokat is. A husvéti nyúl hívása, illetve a tojás gurítása viszont már különbözik a magyar szokásoktól, Arnold Krisztina segítségével ismerhetjük meg ezeket.

A Húsvétnak gazdag hagyományvilága volt a hazai szlovákok által lakott településeken, a múlt század első felében. Hogy mi maradt ezekből mára, arról Iveta Hrubonová mikrofonja előtt beszélt a Pitvarosról származó Csákiné Rekeny Zsuzsanna, és a Tótkomlóson született Agodné Antal Zsuzsanna.

Hímes tojásokkal, de más helybéli szokásokkal ünneplik a Húsvétot a Dráva-menti horvát falvakban is. Ezekről Hum Rózsával, a drávakeresztúri Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökével Balatinácz Renáta beszélgetett.

Az ortodox vallásúak, így többek között a szerbek és a románok is egy hét múlva ünneplik a Feltámadást. A kétféle egyházi időszámítás azonban a legtöbb esetben két ünnepet is jelent a vegyes házasságban élőknek, határon innen és túl. Így van ez Szabó Zsolt, a szegedi egyetem román lektorának családjában is. Kaupert Júlia beszélget vele.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – április 1., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra! >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább