Domovina: a békéscsabai jaminai evangélikus templom

Az április 2-i adás tartalmából.

Húsvéti igehirdetés
A mai húsvéti üdvözletet KutyejPál nyugalmazott evangélikus lelkész tolmácsolja, aki a mai napig végez szolgálatokat szlovák nyelven is. Abból a békéscsabai, jaminai evangélikus templomból szól Önökhöz, ahol nyugdíjba vonulásáig szolgált.
husveti_udvozlet
szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert

Hogyan újult meg a békéscsabai jaminai evangélikus templom?
A tavalyi év során megújult a jaminai evangélikus templom. A hívek ugyan már használják a templomot, ünnepélyes felszentelésére azonban csak május 6-án, 15.00 órai kezdettel kerül sor.Kameránk segítségével Önök is láthatják a jelentős változásokat.
jaminai_templom.mxf.00_04_18_22.Still002
szerkesztő: Bencsik János
operatőr: Szél Zsolt
vágó: Násztor Róbert

A békéscsabai evangélikus nagytemplomot is felújítják
A szakemberek szerint minden épületet 100 évenként legalább egyszer teljesen fel kell újítani. A templomoknál ez a feladat bizony nagy kihívást jelent. Ahogy a következő percekben láthatják, a magyar kormány döntése értelmében több evangélikus templomot is felújítanak, modernizálnak. Kameránkkal a békéscsabai nagytemplomban jártunk, ahol most folynak ezek a munkálatok.
nagytemplom_feluitas_bekescsaba.mxf.00_00_03_14.Still001

„Isten nékem erőm, bizodalmam”
Úgy tartja egy legenda, hogy, amikor a csabai szlovákok 300 éve újratelepítették Békéscsabát, a hosszú út után a mostani városháza előtt pihentek meg. Természetesen hitüket is magukkal hozták, ahogy énekeskönyvüket, a Tranosciust is. Ezt lapozta fel akkor Suhajda János és a legenda szerint 700 lélek énekelte egyszerre az ismeretlenben az „Isten nékem erőm, bizodalmam” kezdetű éneket. A mai napig használják a szlovák istentiszteleteken ezt az énekeskönyvet, melyből 2 évvel ezelőtt énekelték el stábunk előtt a hű és hálás csabaiak ugyanezt az éneket.
Szerkesztő: Bencsik János
Operatőr: Szél Zsolt, Szögi Lackó
Vágó: Násztor Róbert

Ondrej Štafnko-díjat kapott Hornokné dr. Uhrin Erzsébet
Magyarországról Hornokné dr. Uhrin Erzsébet , a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa kapta meg idén a romániai Nagylakon az Ondrej Štefanko-díjat. Az elismeréshez szerkesztőségünk nevében egy csabai szlovák népdallal gratulálunk, melyet az Orgován Népdalkör ad elő.
DSC09347

Domovina – Duna – Április 2., hétfő, 7:10

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János
Szerkesztő munkatárs: Antala Zsuzsanna

Ismétlés aznap 15:45-től a Duna World-ön!

Olvasson tovább