Egy hazában: Húsvéti bál Hercegszántón

A március 25-i adás tartalmából
 

Április 1-én, vasárnap húsvéti bál lesz Hercegszántón. A hagyományos rendezvény fő szervezője idén is a Veszeli Szántovcsáni Hagyományőrző Egyesület. A telefonnál Kózityné Csátity Éva, elnök. (Mándity P.)

A térség minden etnikai többségét és kisebbségét napjainkban ugyanaz a veszély fenyegeti, a globális kormányzás – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten. A kormány 465 millió forintos támogatásából felújítják a szentendrei Szerb Egyházi Múzeumot. Március 15-e alkalmából kitüntették Knipf Erzsébet professzort. A Magyarországi Német Színház társulata bemutatta legújabb meseelőadását. Virágzástól virágzásig címmel nyílik Papageorgiu Andrea festőművész kiállítása március 27-én este 6-kor Budapesten, a Hegyvidék Galériában.

Virágvasárnap van, amelyet a hazai lengyelek is megünnepelnek, követve anyaországuk hagyományait. A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó lengyel szokásokról Bogdanska-Szadai Bozena kérdezte Molnárné Sagun Mónikát.

Az elmúlt vasárnap volt a sarkadkeresztúri Román Ortodox Kápolna védőszentjének ünnepe. Az esemény alkalmával minden évben megtelik a kápolna – mondta el Bauer Ádámnak Seres Sándor parókus.

Horvát Házat avattak nemrégiben Pécs történelmi központjában. Egy műemlék épületet újítottak fel, amelyet a jövőben közéleti, kulturális és tudományos tartalommal töltenek meg, de helyet kap itt az Országos Horvát Önkormányzat Hivatalának Pécsi Kirendeltsége és a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete is. Sákán Tímea beszámolója.

Budapest 15. Kerületének önkormányzata dr Ember Tibornak 30 éves orvosi munkássága elismeréseként a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota érdemérmet adományozta. A kitüntetést március 15-én adták át. A főorvossal, egyben a Magyarországi Szerb Színház művészével Mándity Predrág beszélgetett.

Kedden mutatták be a Budapesti Szlovák Intézetben a Haan Lajos, aki tót pap létére is magyar író című kiadványt. Haan Lajos a dél-alföldi szlovákság egyik meghatározó személyisége és a modern magyar történetírás egyik fontos szereplője volt a 19. században. A békéscsabai lelkész életét ennek megfelelően végigkísérte a kettős identitás. Emlékiratait valamint levelezését Demmel József és Katona Csaba történészek gyűjtötték egy kötetbe. A könyvet Rágyanszki György, az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájának szlovák szakos hallgatója ajánlotta a közönség figyelmébe. Először őt kérdezte Makai Ildikó.

A Magyarországi Német Ének-, Zene-, és Tánckarok Országos Tanácsa Tótvázsonyban tartotta tisztújító közgyűlését. A rendezvény egyben a Tanács éves stratégiai hétvégéje is volt, ahol a következő esztendők célkitűzéseit is meghatározták. A távlatokról és a mindennapi munkáról Schulteisz Gábor beszélgetett a tanács régi-új elnökével, Kreisz Lászlóval.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – március 25., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

//www.mediaklikk.hu/musor/egyhazaban/

Videó ajánló

Olvasson tovább