Szlovák nemzetiségi műsor - 12. hét

A március 19. és március 25. közötti adások tartalmából.
 

Március 19., hétfő:
-Hírek, nemzetiségi információk, programajánló, aktuális felhívások
-Évfordulónaptár
-Dr. Ladislav Gyorgy szlovák nyelvtani sorozata: a számnevek – 3. rész
-Főkötő kiállítás nyílik Túrócszentmártonban
-Mesejáték: Conrad chlapec z továrne / Konzerv Konrád /

Szerkesztő: Makai Ildikó

Március 20., kedd:
– nemzetiségi hírek
– Megjelent a Slovensky kalendár 2018 – a külhoni szlovákok évkönyve. Megszólaló: Valentík Vladimír, főszerkesztő
– Az egyház szerepe az alföldi szlovákok életében konferenciát rendezték Nagylakon. megszólaló: Hlasznik Pavol

Szerkesztő: Hrubonová Iveta

Március 22., csütörtök:
– Hírek, nemzetiségi információk
– aktuális felhívás szlovák versmondó- és énekversenyre
– Március 20-án mutatták be a Budapesti Szlovák Intézetben a „Haan Lajos, aki tót pap létére is magyar író” c. kiadványt, melynek szlovák nyelvű verziója 2016-ban jelent meg. Haan Lajos a dél-alföldi szlovákság egyik meghatározó személyisége és a modern magyar történetírás egyik fontos szereplője volt a XIX. században. A békéscsabai lelkész életét ennek megfelelően végigkísérte a kettős identitás – ahogyan a kötet címében is megjelenik – magát szlovák lelkésznek s magyar történésznek tekintette.Az egykori lelkész és történész emlékiratait valamint levelezését Demmel József és Katona Csaba történészek gyűjtötték egy kötetbe. A Korridor könyvek legújabb kiadványát Rágyanszki György ajánlotta a budapesti közönség figyelmébe, és hogy miért éppen Haan levelezéseivel foglalkozott, elárulja nekünk a szerző, Demmel József történész.
– A második hírösszefoglalót követően Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója kapcsán beszélgetünk Kiszely Andrással, a MaSzFiSz elnökével, és a csabai népszokásokról Hankó András helytörténészt hallhatják.
Szerkesztő: Makai Ildikó

Március 24., szombat:
-Vallási magazin
-Évfordulónaptár
-Egyházi hírek
-Irodalmi összeállítás, melyben a tavaly decemberben megjelent „A mi Alföldünk”című kötetet mutatjuk be. A dél-alföldi szlovák és szlovák kötődésű szerzők irodalmi antológia bemutatóján készítettünk interjúkat Lonovics Lászlónéval, a kötet szerkesztőjével, Maruzsné dr. Sebó Katalinnal a kiadvány szakmai lektorával, Szincsok György, szakmai konzulenssel és Chlebniczki János, nyelvi lektorral. Az összeállításban a szerzők is felolvasnak műveikből, szlovák és magyar részleteket is hallhatnak a montázsban. A kétnyelvű kiadvány a Békés Megyei Könyvtár gondozásában jelent meg.
-A nyári időszámítás története, érvek mellette és ellenérvek. Éjszaka állítjuk át hajnal 2:00 óráról 3:00 órára az órák mutatóit.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Március 25., vasárnap:
– Megjelent a Slovensky kalendár 2018 – a külhoni szlovákok évkönyve. Megszólaló: Valentík Vladimír, főszerkesztő – ism.
– Hornokné dr. Uhrin Erzsébet, a Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, az intézet egykori igazgatója békéscsabai szlovák családból származik.
– Egész munkásságát szlovákságunknak szentelte. Idén a romániai Nagylakon vette át az Ondrej Štefanko-díjat, melyet a külhoni szlovák irodalomhoz való hozzájárulásáért és terjesztéséért íteltek neki oda. – – – Hornokné Uhrin Erzsébet portréja ism. aki tót pap létére is magyar író c. kövnyv bemutója – Haan Lajos munkássága….ism.

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Videó ajánló

Olvasson tovább