×

Román nemzetiségi műsor - 12. hét

A március 19. és március 25. közötti adások tartalmából.
 

Március 19., hétfő:
– Hírek, sporthírek
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin, Román Regionális Rádió
– Larisa Oanea csíkszeredai tanárnő Szegeden írja doktori értekezését. A SZTE Román nyelv- és irodalomtanszékén találkoztunk. Arról kérdeztük mi a kutatásainak a témája?
– Romániai eseménynaptár
– „Poveşti de viaţă, viaţă de poveste” – népzenei műsor – Zoe Fuicu, Temesvári Rádió – meghívott vendég Uica Mihai bánáti szakács.

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Március 20., kedd:
-Hírek
-Kalendárium: válogatás a március 20-án történt érdekesebb eseményekből
-Népi kalendárium
-Békéscsaba és a romániai Belényes 1999-ben kötött testvérvárosi megállapodást. Az együttműködésben részt vesz a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat is. A csabaiak és a belényesiek kölcsönösen ott vannak egymás rendezvényein. Beszélgetés a belényesi Palladi Salvator Cornellal, aki az 1990-es évektől tartja a kapcsolatot a csabai románokkal és, általában a magyarországi román közösséggel
-Legendás helyek Romániában: Asszonyok barlangja. Az egyik legenda szerint, a barlangot azért nevezik asszonyok barlangjának, mert háború vagy támadások idején ide menekültek az asszonyok és gyermekek
-„Storymania” c. sorozat: „Európai szintű vakcinagyártó – Cantacuzino Intézet Bukarest”

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Március 21., szerda:
– Hírek
– Kalendárium: válogatás a március 21-én történt érdekesebb eseményekből.
– Népi kalendárium.
– Vasárnap volt a sarkadkeresztúri Román Ortodox Kápolna Védőszentjének az ünnepe. A kápolna parókusa, Alexandru Seres Atya beszél a parókua történelméről.
– Március 25-én lesz a 2017-ben felszentelt Szegedi Román Kápolna ünnepe.
-Szurkolók Klubja c. műsor: A Román labdarugó-válogatott Izraellel és Svédországgal játszik. Elküldték a CSM Bucuresti dán edzőjét, Helle Thomsent. A Győr csapatától az idény végén távozó Ambros Martín lehet nyártól a csapat edzője.

Szerkesztő-műsorvezető: Bauer Ádám

Március 22., csütörtök:
– A Budapesti Román Kulturális Intézet, A román királyi család a Nagy Háború frontjain (1916–1918) címmel – rendez fotókiállítást, amelyen részt vettek a közreműködő Cotroceni Állami Múzeum szakemberei is. Beszél: -Mariana Lazar – történész, Liviu Sebastian Jicman – múzeumigazgató
– Heti gyulai eseményösszefoglaló
– Lapszemle
– Népi kalendárium

Szerkesztő-műsorvezető: Kreszta István

Március 23., péntek:
– Hírek, időjárás
– Hírek a sport világából
– Népi kalendárium – Gabriela Rusu Păsărin/Román Regionális Rádió
– Az „A román irodalom nagyasszonyai” címmel tartott előadást Florin Cioban egyetemi tanár, az ELTE BTK Román Filológiai tanszékének dr. habil. lektora. A professzor úr röviden bemutatta a román irodalom különböző korszakainak reprezentatív női szerzőit: Mária királynő, Hortensia Papadat Bengescu, Martha Bibescu, Cella Serghi és Nina Cassian, valamint a román irodalom legismertebb múzsáit: Veronica Micle, Leny Caler, Fanny Rebreanu, Maytrei és mások. Az előadás végén Florin Cioban kitért a kortárs román irodalom romániai és magyarországi képviselőire is.
– A budapesti előadást román egyetemi hallgatók vokális-instrumentális koncertje követette. A koncert társszervezője a bukaresti Dana Ardelea Kulturális Alapítvány. Részletek.
– Kulturális programajánló – Agneta Nica/Temesvári Rádió
– A román sportélet nagyjai – Octavian Bellu tornászedző/ Román Rádió Bukaresti Stúdió
– Romániai és nemzetközi évfordulónaptár.
– Gasztronómiai sorozat – Moldovai böjti receptek – Román Falurádió

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Március 25., vasárnap:
– Egyházi ökumenikus műsor (szerk. Bauer Ádám)
– Népi kalendárim – Gabriela Rusu Păsărin – Román Regionális Rádió
– Larisa Oanea csíkszeredai tanárnő Szegeden írja doktori értekezését. A SZTE Román nyelv- és irodalomtanszékén találkoztunk. Arról kérdeztük mi a kutatásainak a témája?
– Békéscsaba és a romániai Belényes 1999-ben kötött testvérvárosi megállapodást. Az együttműködésben részt vesz a Békéscsabai Román Nemzetiségi Önkormányzat is. A csabaiak és a belényesiek kölcsönösen ott vannak egymás rendezvényein. Beszélgetés a belényesi Palladi Salvator Cornellal, aki az 1990-es évektől tartja a kapcsolatot a csabai románokkal és, általában a magyarországi román közösséggel
– A Budapesti Román Kulturális Intézet „A román királyi család a Nagy Háború frontjain (1916–1918)” címmel rendez fotókiállítást, amelyen részt vettek a közreműködő Bukaresti Cotroceni Állami Múzeum szakemberei is. Beszél: Mariana Lazar történész.
– „A román irodalom nagyasszonyai” címmel tartott előadást Florin Cioban egyetemi tanár, az ELTE BTK Román Filológiai tanszékének dr. habil. lektora. A professzor úr röviden bemutatta a román irodalom különböző korszakainak reprezentatív női szerzőit: Mária királynő, Hortensia Papadat Bengescu, Martha Bibescu, Cella Serghi és Nina Cassian, valamint a román irodalom legismertebb múzsáit: Veronica Micle, Leny Caler, Fanny Rebreanu, Maytrei és mások. Az előadás végén Florin Cioban kitért a kortárs román irodalom romániai és magyarországi képviselőire is. A budapesti előadást román egyetemi hallgatók vokális-instrumentális koncertje követette. A koncert társszervezője a bukaresti Dana Ardelea Kulturális Alapítvány. Interjú Florin Cioban tanárral és részlet a koncertből

Szerkesztő-műsorvezető: Kaupert Júlia

Román nemzetiségi műsor minden nap 16:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább