Ecranul nostru: Interjút Kreszta Trajánnal

A március 21-i adás tartalmából
 

– Március 15-én hajnalban elhunyt Bóka Mihály, nyugalmazott méhkeréki tanár. A később szülőfalujában számos generációt oktató és nevelő tanárszemélyiség 1934-ben született, Méhkeréken. Ahhoz az első pedagógus generációhoz tartozott, amely hozzájárult a második világháború utáni, magyarországi állami román nyelvű oktatási rendszer megalapozásához és fejlesztéséhez. Több évtizeden keresztül tanított biológiát a Méhkeréki Román Általános Iskolában, amelyet 28 éven keresztül, 1972 és 2000 között igazgatóként vezetett.
– Műsorunk elején rövid interjút láthatnak majd Kreszta Trajánnal, a magyarországi románok parlamenti szószólójával, aki megosztja velünk az első olyan parlamenti ciklusban gyűjtött legfontosabb tapasztalatait, amelyben valamilyen formában képviselve voltunk az ország törvényhozó testületében.
– Békés városába azért mentünk el, hogy hírt adjunk arról, hogy a tavalyi év végén, a helyi Jantyik Mátyás Múzeum gondozásában és a Békési Román Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével megjelent a békési ortodox egyházközség monográfiája. A dolgozatot egy fiatal néprajzkutató, Szojka Petronella készítette, aki munkája által meglehetősen közel került a kutatott, békési ortodox közösséghez.

Megszólalók:
Kreszta Traján
parlamenti szószóló

Ecranul nostru – Duna – március 21., szerda – 7:15
Ismétlés aznap, 15:45-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább