Egy hazában: Nemzetiségek és törvényhozás Magyarországon

A március 18-i adás tartalmából.
 

A Mohácsi Szerb Önkormányzat és a helyi Szerb Olvasókör idén is megrendezi a hagyományos borversenyét. A részletekről Sztepanov Zoricát, a Mohácsi Szerb Önkormányzat alelnökét, a verseny egyik szervezőjét halljuk. (Mándity P.)

Nemzetiségek és törvényhozás Magyarországon címmel rendez konferenciát március 19-én az Országházban az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága – számolt be műsorunknak Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló, a Bizottság tagja, a konferencia egyik fő szervezője. (Mándity P.)

A Magyarországi Szerb Színház kezdeményezésére a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetséggel közös szervezésben március 20-a és 27-e között rendezik meg az idei Jelen/Lét Fesztivált, a magyarországi nemzetiségi színjátszás seregszemléjét. Rusz Milán, a Szerb Színház igazgatója, a fesztivál egyik fő szervezője. (Mándity P.)

Negyedik alkalommal rendezi meg március 23-án a Battonyai Lucian Magdu Román Általános Iskola az „Aranyhang” elnevezésű országos énekversenyt a tehetséges gyermekeknek. A Szenes Andrea énektanárnő kezdeményezte vetélkedésre általános iskolák diákjai nevezhetnek, akik nem csak népdalokat, hanem román könnyűzenei énekeket is előadhatnak. Az iskola igazgatónője, Olteanu Júlia. (Kaupert J.)

Kampánycélokra több mint 306 millió forintot kapnak az április 8-ai országgyűlési választásra listát állító nemzetiségi önkormányzatok a központi költségvetésből, a Nemzeti Választási Bizottság keddi határozata alapján. Március 23-án 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni. A Budai Szerb Ortodox Egyházmegye és a Szerb Egyházi Múzeum március 22-én délelőtt 10 órakor tartja a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum épületének felújítása és új állandó egyházművészeti kiállítás létrehozása elnevezésű projekt nyitó rendezvényét.

A Pécshez közeli Szemely település nevét először a 13. században említik. A török hódoltság idején jelentős számban érkeztek a községbe katolikus vallású horvátok, akiknek évszázadokon keresztül sikerült megőrizniük nyelvüket és hagyományaikat. A település önkormányzata nemrégiben benyújtott egy pályázatot egy új, Magyar-Horvát Kulturális Központ megépítésére. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése alapján az állam több tíz millió Forinttal támogatja a települési vezetők elképzelését. Füri Tamás látogatott Szemelyre.

1920-ban jelent meg először Békéscsabán a Csabai Kalendárium nevű, szlovák nyelvű évkönyv. Népszerű olvasmány volt az alföldi szlovákság körében egészen 1948-ig. A családfők ebbe a kiadványba jegyezték fel a család és a gazdaság fontosabb eseményeit is. 1990-ben indult újra, azóta töretlenül népszerű nemcsak a hazai szlovákság, hanem a romániai és a vajdasági szlovákok körében is. Az idei évfolyamot a békéscsabai Szlovák Kultúra Házában mutatták be, az évkönyvet Paulik Antal, az Országos Szlovák Önkormányzat kabinetvezetője ismertette. Bencsik János összeállítása.

Gyulai arcok címmel nyílt meg Kiss Adél grafikus kiállítása a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban. A művésznek voltak már egyéni kiállításai Budapesten, Gyulán, Nagybányán, és Kolozsváron, de munkái szerepeltes csoportos kiállításokon is, Ausztriában, Albániában, Marokkóban és Romániában. A hazai román képzőművész régebbi munkái mellett most hat új alkotását is elhozta Gyulára. Kiss Adélt Kaupert Júlia kérte mikrofon elé.

Egy nemzetiség – sok történet, ezt a címet viseli Dragoljub Zamurović, Belgrádban élő fotóművész kiállítása, amely Horvátország, Románia, Szerbia és Magyarország német nemzetiségének életét örökíti meg. A tárlat az alkotó hatvan színvonalas portréfotóján keresztül mutatja be a német nemzetiség mindennapjait. A kiállítás múlt héten érkezett egy hónapra a pécsi Janus Pannonius múzeumba, de még több magyarországi helyszínen lesz látható. Matkovitsné Kretz Eleonóra, a baranyai német kör elnöke is megjelenik az egyik képen. Arnold Krisztina beszélgetett vele.

Mint korábbi műsorunkban röviden már beszámoltunk róla: március 9-én Országos Textilkonferenciát tartottak Békéscsabán. A tanácskozással párhuzamosan egy kiállítást is rendeztek, ahol a deszki „Bánát Műhelye” a zsűri különdíját nyerte. Az elismerésről és a deszki asszonyok műhelymunkájáról Brczán Évával, a Bánát Műhelyének vezetőjével Mándity Predrág beszélgetett.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – március 18., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább