ALPOK-DUNA-ADRIA: A Dráva folyó "megmentése"

A március 22-i adás tartalmából.
 

Európa legveszélyeztetettebb ökológiai rendszerei, a folyók. A Dráva – folyó megmentésének érdekében, néhány évvel ezelőtt, egy több országot érintő kezdeményezés indult. A „Drava life“ projekt keretében, a folyóban élő, kihalással fenyegetett fajok élőhelyeit bővítik, és új élőhelyeket alakítanak ki.

A kutyák rendkívüli szaglással rendelkeznek, így nem jelent problémát számukra a különböző anyagok felkutatása. A müncheni repülőtér üzembiztonsági szolgálata, a kutyás osztag keretében aknázza ki a négylábúak e remek képességét. A robbantáshoz használható veszélyes anyagok palettája egyre szélesebb és ez új kihívások elé állítja a szakembereket. A bajor televízió stábja részt vett az egyik edzésen.

Kanin nad Bovcem az egyetlen szlovén magashegyvidéki sípálya. A sífelvonó, amely több mint 2000 méteres magasságba juttatja fel a síelőket, még 2013. januárjában, az erős szél miatt meghibásodott és ez csődbe juttatta a vállalkozást. Több éves fáradozásba telt, mire a pályát felújították.

A 2017-es evezős világbajnokságon, a floridai Sarasotában az olasz könnyűsúlyú evezős négyes fantasztikus győzelmet aratott a döntőben. A csapat három tagja, a trieszti Saturnia Vízisport Egyesületben evez és noha erősen kötődnek a klubhoz, ketten úgy határoztak, hogy a versenyzéstől visszavonulnak. Az edzéseket azonban továbbra is együtt folytatják.

Hologram, floppy lemez, golyóstoll. Hétköznapi tárgyak, amelyeket magyar tudósok adtak a világnak. A tokaji történelmi borvidék, Neumann János, a számítógép atyjának életműve, vagy éppen a csabai és a gyulai kolbász. Úgynevezett hungarikumok, a magyarság csúcsteljesítményét bemutató értékek. Ilyen és hasonló tárgyakat, magyar nevezetességeket mutat be Budapesten, a Hungarikum Élményház.

Alpok-Duna-Adria Duna TV – március 22., csütörtök 7.10
Ismétlés: Duna World – március 22. csütörtök 16.45

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább