Szlovák nemzetiségi műsor - 11. hét

A március 12. és március 18. közötti adások tartalmából.
 

Március 12., hétfő:
-A békéscsabai Szlovák Kultúra Házában március 7 én tartották két szlovák nyelvű kalendárium bemutatását a. Nevezetesen a Csabai kalendárium és a Szlovák Világkalendárium. Mindkettő Békéscsaba 300 éves évfordulójának szentelte a hangsúlyt, miközben profiljukba eső egyéb szlovákok cikkeit is tartalmazzák. megszólalók: Paulik Antal, Krajcsovics Hajnalka, Pecsenya Edit, Dolnozemsky György
-pozsonyi anyag, író: Brindza Dušan, színészek: Bartoň Vladimír, Roth Robert, Lenci Dušan, Pomajbo Roman, Tomeš Radovan

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 13., kedd:
Hírek, nemzetiségi hírek, aktuális felhívások
Az idegen nyelvtudás hasznosságáról, a tolmácsok és fordítók munkájáról beszélgetünk Vadász Magda tolmáccsal, és dr. Ladislav Gyorgy lektorral, aki a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Fordítói Tanszékének tanára.
A második hírösszefoglalót követően Nina Holá portréját hallhatják, aki az Egyesült Államokbeli Szlovák Liga titkára és 2014-ben átvehette az Ondrej Stefanko – díjat. Az idei díjakat március 16-án adják át a romániai Nagylakon.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Március 14., szerda:
– női magazin
– Mács Ildikó kapott Táncsics díját
– Riba Etelka, az Országos Szlovák Önkormányzat volt elnökhelyettese, a Kétsopronyi Szlovák Önkormányzat elnöke, 2011ben kapot Ondrej Stefanko díját – PORTRÉ, ARCHÍV megszólalók: Riba Etelka, Marga Mária

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 15., csütörtök:
– 2 Petőfi Sándor vers szlovákul: Egy gondolat bánt engemet, Távolból. Ján Smrek fordításai Kiss László, színész tolmácsolásában.
– „Ne temessetek el!”- Petőfi a szlovákoknál. Riportösszeállítás arról, hogyan őrzik a magyarországi szlovákok a költőt emlékezetükben, mikor jelentek meg első szlovák fordításai. Selmecbányai éveiről is fennmaradtak legendák a költőről, ahogy az Alföldön is. A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szoborparkot alakított ki Petőfi fordítóinak mellszobraiból, mely folyamatosan bővül.
– Az 1948/49-es eseményeiről és a szabadságharcot megelőző történelmi helyzetről Európában. A forradalmi eseményekről, arról, hogyan viszonyultak a szlovákok a márciusi eseményekhez és mit jelentett a 48-as szabadságharc és forradalom a szlováknak.

Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik János

Március 17., szombat:
– 1713 március 17 – felakasztották Juraj Jánosíkot
– Gulyácsiné Fabulya Hilda, lelkésznő már 10 éve szolgál a budapesti szlovák evangélikus gyülekezetben….
– Pilisszentkereszt – Mlynky – Budapesttől mintegy 30 km-re északra található 2200 lelket számláló hegyi falu.Település a XII. században épített ciszterci kolostor romjai révén kiemelkedő magyar történelmi emlékhely. A törökdúlás után elnéptelenedett falut a XVIII. század derekán szlovák és német telepesek keltették újra életre.Napjainkban a falu máig is élő hagyományaira büszke, kétnyelvű, multikulturális település..
megszólaló: Gaján Vilmos, Fuhl Imre
– szlovák tutajosok régi Budán….megszólaló: Zuzkinová Iveta

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 18., vasárnap:
Ezen a vasárnapon is válogatást hallhatnak a héten elhangzott érdekesebb riportokból, összeállításokból. Először Békéscsabára invitáljuk a hallgatókat, ahol a napokban mutatták be a „Cabiansky kalendár” 2018-as számát. Az idei kalendáriumot Paulik Antal értékelte. Ezután a tolmácsok és fordítók munkájáról beszélgetünk Ladislav György lektorral, aki a Besztercebányai Bél Mátyás Egyetem fordítástudományi tanszékének tanára, és Vadász Magda ismert tolmáccsal. A műsor utolsó részében az ünnepi műsorból hallhatják Bencsik János összeállítását Petőfi Sándor életéről.

Szerkesztő: Makai Ildikó

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Videó ajánló

Olvasson tovább