Széchenyi István találta ki kávéfőző szavunkat. A fagylaltot fagyaltnak mondta, mert utálta a korban divatos hideg nyalat kifejezést. A fűszert fűszerszámnak nevezte. Persze más nyelvújítók is serénykedtek: az étnökből ekkor lett pincér, a kelnerájosból borász, a lakmározásból lakoma, az étkiványból étvágy. A Reformkor óta reggel nem reggelezünk és este nem estelezünk, hanem reggelizünk és vacsorázunk, és ma már nem azt kérdezzük asztaltársunktól, hogy na, hogyan smakovál a pecsenye, hanem azt, hogy hogyan ízlik. Széchenyi már nem csak evett, gondolkodott is az ételről. Erről mesél majd Vinkó József a Nemzeti ünnepünk előtti Szellem a fazékból műsorában.
Szellem a fazékból – Kossuth – március 10., szombat, 10:07
Műsorvezető: Kocsis Éva
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.