Gyertek el és nézzétek meg a Süsü 40+ kiállítást!

Most először, üvegfal nélkül csodálhatjuk meg gyerekkorunk kedvenc bábfiguráit.

Már több, mint negyven éve annak, hogy a szeretnivaló egyfejű sárkány, Süsü belopta magát a szívünkbe. A születésnap alkalmából, igazi kincsekkel találkozhat mindaz, aki ellátogat a Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyre Budapesten.

Nem csak az MTVA Bábtárában található bábokat, hanem az egész forgatási helyszínt és a stúdiót is megszemlélheti a nézőközönség. Emellett megemlékezünk a Süsü a sárkány kalandjainak alkotóiról, szereplőiről és a stábról is. Eddig még nem látott kellékek, eszközök, werk fotók, hangjátékok és videorészletek is napvilágot látnak.

29026263_1659794737461405_3691422638841790464_o

Ha május 12-ig ellátogatnak az interaktív kiállításra, közös fotót készíthetnek Süsüvel, kipróbálhatják magukat a király trónszékben és felölthetik a királyfi vagy a királylány jelmezét. A tárlaton különböző foglalkozások is indulnak, hogy a kisebben elsajátíthassák a bábozás művészetét vagy megtanuljanak pillangót készíteni.

A nézők először 1977 karácsonyán találkozhattak Süsü, a sárkány kedves csetlő-botló alakjával, a Kóbor királyfival és a mára már jól ismert bábfigurákkal. A kesztyűs bábtechnikával készült, nemzetközileg is sikert aratott zenés bábjáték forgatókönyvét Csukás István írta Miroslav Nastosijevic szerb szerző rádiójátéka alapján. A munkába bekapcsolódott a rendező Szabó Attila és a bábtervező Lévai Sándor is. Az egyfejű sárkány hangja Bodrogi Gyula volt, a bábot Kemény Henrik mozgatta a bábfilm felvételein. A sorozat felnövő generációk kedvelt, ha nem a kedvenc meséje lett, amelyet zenéjének is köszönhet: szinte mindenki ismeri az Ó, ha rózsabimbó lehetnék. című dal szövegét.

28870277_1659794540794758_8102961338734608384_o

A történet szerint Süsü, a sárkány meggyógyítja ellenségét, ezért háromfejű apja kitagadja, testvérei kigúnyolják. A szegény egyfejű emberföldre kerül, de ott sincs nyugalma, mert kinézete miatt mindenki fél és retteg tőle, menekülnek előle, támadásra készülnek. Szerencséjére találkozik a jó királyfival, akinek az a hivatása, hogy mindenkin segít.

Némi csellel, csalafintasággal Süsüt is bejuttatja a királyi udvarba, hogy elnyerhesse a királylány kezét, de közben ő maga szeret bele a királylányba és király lesz. Süsü sem jár pórul, mert az udvarban maradhat és ő lesz a birodalom fő-fő és udvari mindenes sárkánya. Felfűti a hideg palotát, követ fejt, vadkörtét gyűjt, lepkét kerget, kiállítják elrettentő látványosságként, megkettőzik, megküzd Torzonborz seregével is, mígnem megjelenik életében a gyönyörű és szépséges egyfejű Sárkánylány.susu_giphy

Tehát nincs más hátra, mint a pillangókat követve, akárcsak Süsü, ellátogatni a mesés kiállításra, ahol egyszerre elevenedik meg gyerekkorunk, miközben testközelből csodálhatjuk az eredeti bábokat.

Olvasson tovább