Egy hazában: Mohácsi Kalácsfesztivál

A március 11-i adás tartalmából
 

Az egy héttel ezelőtt Pécsett megrendezett Diákolimpián, a budapesti “Nikola Teszla” Szerb Gimnázium lány és fiú kosárlabdacsapata egyaránt bronzérmet nyert. Mándity Predrág elsőként Fekete Boszilykát, a női kosárlabdacsapat tagját kérdezte.

A szerbiai Krályevó városában szerepel a hétvégén a deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület folklóregyüttese, azon belül is a szeniorok. Brczán Krisztifor, a Bánát elnöke.

Megállapította az április 8-ai választásra regisztrált nemzetiségi választópolgárok számát a Nemzeti Választási Bizottság szerdai ülésén. Két országos pártlistát és három nemzetiségi listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság kedd este. A testület a pártok mellett nyilvántartásba vette a Bolgár Országos Önkormányzat, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és az Országos Szlovén Önkormányzat nemzetiségi listáját. A szabadságért, függetlenségért küzdeni kell – hangoztatta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a magyarországi bolgár nemzetiség budapesti megemlékezésén. Az Országos Horvát Önkormányzat dél-dunántúli központjának otthont adó házat adtak át hétfőn Pécsett.

Sok előremutató ajánlás került be a kedden, az Országházban aláírt magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyvébe. A horvát delegáció tagjait Kalmár Ferenc miniszteri biztos megismertette a Parlament történetével és építészeti remekeivel valamint nemzeti ereklyénk történetével is. Pavlekovics András beszámolója.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban a magyarországi nemzetiségeknek is fontos szerepük volt. A polgárosodási, illetve, az önállósodási folyamat az ő életükben is fontos volt – erről, valamint a korabeli magyar kormánnyal való viszonyukról is beszélt Mándity Predrág mikrofonja előtt Majdán János történész, a Pécsi Tudományegyetem docense.

A Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumának vezetője, Érsek Árpád miniszter is ott volt azon a sajtótájékoztatón, amelyet a budapesti Utazás Kiállítás szlovák standján tartottak. Köszöntőjében a szomszédos ország turisztikai jellemzőiről is szólt. Dózsa Zenta kérte mikrofon elé.

A 300 évvel ezelőtt Szatmárban, Mátészalkán letelepített svábok anyaországa napjainkban visszaadja azt, hogy jó szívvel fogadták itt a németeket. Oberkochen, a Zeiss konszern központja Mátészalkán világszínvonalú szemüveglencse gyárat létesített, iskolát és óvodát támogat. Az óvoda alapkőletételi ünnepségén járt Zsoldos Barnabás.

A Mohácsi Szerb Önkormányzat és a Mohácsi Szerb Olvasókör az idén is megrendezte a hagyományos Kalácsfesztiválját. A helyi Busó Házban tartott süteménygálán ott volt munkatársunk, Mándity Predrág is.

A román néphagyomány kincsei közé tartoznak az úgynevezett “márciuskák”. Tavaszhozó üzenetek ezek a kabáton, a szívek fölött. Szokás, hogy március elsején ezzel ajándékozzák meg a fiúk a lányokat, a férfiemberek a fiatal és idősebb hölgyeket, és így történt ez idén is. Hogy mi a márciuska jelentése, arról Kaupert Júlia kérdezte Szabó Zsoltot, a szegedi egyetem román tanszékének lektorát.

Egy hazában – Nemzetiségi adások – március 11., vasárnap, 13:00

Szerkesztő-műsorvezető: Lang János

Videó ajánló

Olvasson tovább