Napközben: teret törnek maguknak az erdő állatai?

A március 8-i adás tartalmából.
 

– Az utóbbi évtizedekben jelentősen megváltozott a hölgyek társadalmi szerepe. Átalakult világunkban hogyan lehet sikeres a szebbik nem képviselője anyaként, munkavállalóként, vezetőként? Melyek a mai társadalmi elvárások, és mit várnak el a hölgyek a társadalomtól?

– Az elhasználódott háztartási gépek veszélyes, illetve veszélyes összetevőket tartalmazó hulladéknak minősülnek. Ezek az anyagok, mint például a higany, arzén, ólom, kadmium, veszélyt jelenthetnek környezetünkre, egészségünkre, ezért kellő odafigyeléssel kell megszabadulnunk tőlük. Közös érdekünk, hogy az elavult, régi vagy elromlott háztartási gépeket lehetőség szerint újrahasznosítsuk, de legalábbis olyan helyen semmisítsék meg azokat, ahol szakértelemmel és fokozott elővigyázatossággal járnak el. Hogyan válasszunk új készüléket, és mi történjen a régivel?

– A Semmelweis Egyetem egy felmérés szűkebb szakterületeket rangsoroló listáján az orvostudományi és a gyógyszerészeti képzést tekintve bekerült a világ legjobb 200 intézménye közé. Minek köszönhető a siker? Mit nyerhetnek a hallgatók, és mit profitálhat az intézmény a jó eredményből?

– A vaddisznó, az őz, a nyest, a borz, az aranysakál vagy a róka egyre aktívabb jelenléte észlelhető nemcsak az erdőterülettel közvetlen határos utcákban, telkeken, hanem a települések belső régióiban is. Óbuda-Békásmegyer közigazgatási területén is egyre gyakrabban fordul elő, hogy a lakosok vaddisznócsaládokkal, kisebb kondával, malacait vezető anyaállattal találkoznak. Ezek az állatok méreteik és viselkedésük miatt félelmet, akár sérülést is okozhatnak a velük kapcsolatba kerülőkkel. Hogyan viselkedjünk egy-egy ilyen találkozás alkalmával?

IDE KATTINTVA hallgathatja meg a teljes adást!

Napközben – Kossuth, március 8., csütörtök, 9.00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább műsoroldalra >>>

Olvasson tovább