Szlovák nemzetiségi műsor - 10. hét

A március 5. és március 11. közötti adások tartalmából.
 

Március 5., hétfő:
– Nemzetiségi információk
– Az idén március 1. és 4. között megrendeztek az ország és a régió legjelentősebb turisztikai seregszemléjét, az Utazás 2018 kiállítást, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 21 ország 280 kiállítója várta az érdeklődőket. A Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumának vezetője, Érsek Árpád miniszter is megjelent azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, Soňa Jelínková moderált az Utazás kiállítás szlovák standján
– A Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumának vezetője, Érsek Árpád miniszterrel, Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumának turizmusért felelős főosztályvezetőjével, Zoltán Kováč-al, Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetőjével, Sipos Ildikó , budapesti Szlovák Intézet vezetőjével
– Történelmi kalendárium
– Nyelvészeti sorozat – számok, megszólaló: Gyorgy László

Szerkesztő-műsorvezető: Dózsa Zenta

Március 6., kedd:
– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– Hímes tojás kiállítás nyílik a szlovákiai Homonnai Néprajzi Múzeumban, mely április 6-ig látható
– Így főz Európa címmel szakácskönyv jelent meg, melyet a napokban mutattak be a fővárosban. Négy receptet írt a könyvbe és a bemutatón szlovák specialitásokat készített Stefan Poloma, aki 13 éven át volt Szlovákia Budapesti Nagykövetségének a szakácsa.
– Daniel Kollárral beszélgetünk a „Krásy Slovenska”, Szlovákia szépségei c. turisztikai folyóiratról, mely 1921 óta jelenik meg.
– A műsor második hírösszefoglalóját követően Michal Francisci, egykori békéscsabai evangélikus lelkész életútját mutatjuk be.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Március 8., csütörtök:

– Hírek, nemzetiségi információk, programajánló
– A Szlovák Parlament elnökével találkozott az OszÖ vezetősége
– A Nemzetközi Nőnap- története
– Összeállítás: milyen virágokat vesznek a férfiak, a vágott vagy cserepes virágot kedvelik jobban a hölgyek és hogyan gondozzák virágaikat otthonukban.
– Hírek, nemzetiségi hírek, aktuális felhívás
– Összeállítás arról, létezhet-e barátság nő és férfi között.

Szerkesztő-műsorvezető: Makai Ildikó

Március 9., péntek:
– Idén 2. alkalommal rendezték meg a Szlovák szép olvasási versenyt Püspökhatvani Bene József Álltalános Iskolában, melyre a város és a környező falvak iskoláiból is érkeztek 3., 4. és 7. osztályos tanulók. A megrendezett versenyen az olvasás iránti érdeklődés felkeltése, az olvasás mint élmény megszerettetése, a tehetségek felkutatása és hagyományteremtés a cél.
– Minden évben más író művéből készülhetnek fel a tanulók. Ebben a tanévben Garajszki Margit Bobula című regényével ismerkedhettek meg. A verseny végén a zsűri elnöke megdicsérte a résztvevőket felkészültségükért, helyes kiejtéssel, levegővétellel, megfelelő hangsúlyozással történő olvasásukért. megszólalók: Lázár erika, Marlok Júlia, Garajszki Margit, Zemenné Palecska Erika, gyerekek….

Szerkesztő-műsorvezető: Hrubonová Iveta

Március 11., vasárnap:
– Az idén március 1. és 4. között megrendeztek az ország és a régió legjelentősebb turisztikai seregszemléjét, az Utazás 2018 kiállítást, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 21 ország 280 kiállítója várta az érdeklődőket. Szlovák Turisztikai Képviseletnek volt saját standja, a hol turisztikai irodák kínáltak utazási és egyéb idegenforgalmi szolgáltatásokat. Megszólalók: Mária Dudková, Jozef Hrivko, Maja Rohácová, Timea Gálová, Michaela Hrnciarová ism.
A Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumának vezetője, Érsek Árpád miniszterrel, Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumának turizmusért felelős főosztályvezetőjével, Zoltán Kováč-al, Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetőjével, Sipos Ildikó , budapesti Szlovák Intézet vezetőjével ism.
– Idén 2. alkalommal rendezték meg a Szlovák szép olvasási versenyt a Püspökhatvani Bene József Általános Iskolában, melyre a város és a környező falvak iskoláiból is érkeztek 3., 4. és 7. osztályos tanulók. A megrendezett versenyen az olvasás iránti érdeklődés felkeltése, az olvasás mint élmény megszerettetése, a tehetségek felkutatása és hagyományteremtés a cél.
Minden évben más író művéből készülhetnek fel a tanulók. Ebben a tanévben Garajszki Margit Bobula című regényével ismerkedhettek meg. A verseny végén a zsűri elnöke megdicsérte a résztvevőket felkészültségükért, helyes kiejtéssel, levegővétellel, megfelelő hangsúlyozással történő olvasásukért. megszólalók: Lázár erika, Marlok Júlia, Garajszki Margit, Zemenné Palecska Erika, gyerekek….ism.
Így főz Európa címmel szakácskönyv jelent meg, melyet a napokban mutattak be a fővárosban. Négy receptet írt a könyvbe és a bemutatón szlovák specialitásokat készített Stefan Poloma, aki 13 éven át volt Szlovákia Budapesti Nagykövetségének a szakácsa. ism.
– Daniel Kollárral beszélgetünk a „Krásy Slovenska”, Szlovákia szépségei c. turisztikai folyóiratról, mely 1921 óta jelenik meg. Ism.

Ide kattintva hallgathatja online>>>

Szlovák nemzetiségi műsor minden nap 18:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán.

Olvasson tovább