×

Ukrán nemzetiségi műsor: A magyarországi Ukrán kultúra napjai

A március 2-i adás tartalmából

Február 24-én, a Magyarországi Ukrán Kultúra Napjai rendezvénysorozat keretében a magyarországi ukrán közösség megkoszorúzta a „Dnyeszteri Sellő” emléktábláját, ezt követően ünnepi koncertre került sor.
A Magyarországi Ukrán Kultúra Napját 1998. február 20. óta ünneplik hazánkban, ugyanis a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület ekkor avatta fel az egykori Királyi Nyomda falán- így tisztelegve az első nyugat-ukrán irodalmi gyűjtemény, a „Dnyeszteri Sellő” Budapesten való kiadásának 160. évfordulója előtt.
A sok éves tradíciónak megfelelően a Magyarországi Ukrán Kultúra Napja a „Dnyeszteri Sellő” emléktáblájának megkoszorúzásával veszi kezdetét, így emlékezve a mű íróira, Markijan Saskevicsre, Iván Vahilevicsre, Jakov Holovackijra.
Az emléktábla megkoszorúzása előtt az összegyűlteket köszöntötte Ljubov Nepop, Ukrajna Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete, Hartányi Jaroszlava, a magyarországi ukránok parlamenti szószószója és Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke.
A koszorúzást ünnepi koncert követte, amely a Magyarországi Ukrán Kulturális Központban került megrendezésre.
Elsőként az Ukrán Országos Önkormányzat által működtetett Vasárnapi Iskola Növendékei léphettek színpadra. A három külön csoportban fellépő kisiskolások felkészítését segítette Bernáth Viktória, Kiss Edit, Lyubov Szavina. Külön köszönet az iskola vezetőjének, Stefuca Viktóriának a remek produkciókért.
A gyermekeket a magyarországi ukrán művészek koncertje követte. Köztük Román Medenci, Mihajlo Vihula, Natália Gereta, Ljubov Szavina, Szécsi Viktória, Alexandra Kormányos és végül, de nem utolsó sorban az „Ukrán Melódiák” együttes Zán András zenei vezetésével. A fellépőktől olyan neves zeneművészek műveiből hallhattunk feldolgozásokat, mint Levko Revuckij, Vaszil Barvinszkij, Miroszlav Szkorik, Anatolij Kosz-Anatolszkij, Sztepán Marton, Mihajlo Vihula és Olekszij Jamkovenko.

Ukrán nemzetiségi műsor minden pénteken 13:00-tól az MR4 Nemzetiségi Rádió műsorán!

Szerkesztő-műsorvezető: Sipajlo Igor

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább